Україна. Їжа
та історія
Смачне знайомство з Україною
#TasteUkraine
Їжа допомагає знаходити спільне людям із різних культур. Українська кухня вже завоювала прихильників по всьому світу. Ми хочемо представити кухні з усіх регіонів країни і через їжу показати її культурне різноманіття.
Гастрономічна культура України — самобутнє явище з історією. Вона поєднує традиції, натуральні продукти та регіональні особливості. Водночас, кулінарні практики динамічні. Вони змінюються залежно від місця проживання, сезону, сімейних традицій чи розвиненості ресторанної культури. Україні є що запропонувати світу. Між кухнями України та її сусідів — країн Центральної і Східної Європи є багато спільного. Та є й те, що формує неповторний образ української кухні.

Сучасну, різноманітну та відкриту до світу кухню Український інститут представляє спільно із проєктом «Їжакультура» у презентаційному виданні «UKRAINE. Food & History / Україна. Їжа та історія».

Мета видання — представити українську кухню як культурне надбання і частину нематеріальної спадщини України.
Кулінарна дипломатія України
Книга «UKRAINE. Food & History / Україна. Їжа та історія» розповідає про минуле і сьогодення української кухні, представляє рецепти страв, які зможе приготувати кожен, локальні продукти і страви-візитівки України. З книги ви зможете дізнатися про кулінарні традиції України, що не втратили своєї актуальності у сучасному світі, техніки обробки та збереження продуктів. Окрему увагу автори приділяють представленню української кухні — за дипломатичним столом чи у близькому колі, адже вигляд страви, посуд, атмосфера, декорування столу — все це є частиною досвіду, який гості отримують під час трапези.
Поширюючи книги, будь ласка, вказуйте організації, які зробили це видання можливим: Український інститут та Їzhakultura.
Наші рецепти
Шеф-кухарі з різних куточків України підготували набір різноманітних рецептів страв, які представляють українську кухню як «живу» кухню. Рецепти не тільки відображають надбання української гастрономічної культури, вони протестовані чи спеціально розроблені шеф-кухарями, аби їх смак, вигляд та структура відповідали кращим сучасним технікам кулінарного мистецтва, з акцентом на якості та натуральних продуктах.

Неможливо у одному виданні вмістити все багатство смаку української кухні, тому шеф-кухарі керувалися збалансованістю у представленні регіонів та їхніх кулінарних традицій, простотою та доступністю страв у приготуванні. Ціль видання - змінити уявлення про українську кухню як стереотипний перелік страв у бік розуміння цінності кулінарних технологій України та якості продуктів.
Команда проєкту
До створення книги долучилися провідні науковці та кухарі.


Олена Брайченко
авторка та натхненниця/кураторка проєкту

кандидатка історичних наук, дослідниця їжі і засновниця науково-просвітницького проєкту їzhakultura, видавництва їzhak. Авторка книги «Українське застілля» (Віват, 2016) та ведуча програми «У своїй тарілці» на Радіо Культура.


Тетяна Філевська
Кураторка проєкту
Креативна директорка Українського інституту


Олександра Гайдай/Артем Брайченко
Менеджери проєкту


В'ячеслав Попков
шеф-кухар

шеф-кухар ресторану «River Side» (Чернігів). Почесний член «Асоціації шеф-кухарів України», магістр Національного університету «Чернігівський Колегіум ім. Т.Г. Шевченко» за спеціальністю технологія харчової промисловості та організація громадського харчування.


Ігор Лильо
автор

дослідник історії їжі, автор науково-популярного видання «Львівська кухня» (2015), співзасновник недержавної організації Клубу Галицької Кухні.


Віталій Гуралевич
шеф-кухар

бренд-шеф ресторації «Хата» в місті Чернівці. У 2017 році брав участь у складі команди шеф кухарів, які у Брюсселі представляли українську кухню в Cercle Royal Gaulois. Кулінарний експерт на телеканалі СТБ телепрограма «Все Буде Добре» і «Все Буде Смачно», Почесний член Асоціації Шеф кухарів України, у 2017 році був нагороджений медаллю Асоціації за вагомий внесок у розвиток кулінарії в Україні.


Оксана Задорожна
шеф-кухарка

бренд шеф-кухарка ресторану-пивоварні «Кумпель» та найбільшого ресторану галицької кухні «Голодний Микола» з 2013, закінчила з відзнакою Львівський технікум громадського харчування за спеціальністю «технік-технолог».


Марина Гримич
авторка

докторка історичних наук, письменниця, культурна менеджерка, авторка.


Ярослав Артюх
шеф-кухар

шеф-кухар з 2014 по 2020 рік ресторану «Канапа» (Київ), брав участь у проведенні тижнів української кухні в Лондоні, а також у 2018 році представляв українську гастрономію в Сінгапурі на World Gourmet Summit 22. Закінчив Вище комерційне училище Київського національного торговельно-економічного університету за спеціальністю «кухар».


Віталій Резніченко
автор

кандидат історичних наук, доцент Інституту міжнародних відносин КНУ ім.Т.Г.Шевченка, працював в управлінні Держаного Протоколу та Церемоніалу, Надзвичайний і Повноважний Посланник другого класу. Співавтор «Довідника практикум офіційного, дипломатичного, ділового протоколу та етикету» (2003).


Денис Комаренко
кухар

власник і шеф-кухар гастрономічного кафе «Тарілка» (Київ).


Олена Жаботинська
кухар

бренд-шефиня та співвласниця мережі ресторанів «23» у м.Івано-Франківськ, представляла Україну на конгресі Fontegro в 2017 році з темою про дикоростучі їстівні трави Карпат, учасниця кулінарного шоу «Пекельна кухня 2 сезон». Закінчила Донецький національний університет економіки і торгівлі за спеціальністю інженер-технолог підприємств ресторанного господарства.
Партнер проєкту
Видання підготовлене у партнерстві з Їzhakultura — науково-просвітницький проєкт про їжу, історію, суспільство, культуру. Їzhakultura реалізує та популяризує дослідження з кулінарних традицій, сприяє збереженню гастрономічної спадщини.