Україна. Їжа
та історія
Смачне знайомство з Україною
#TasteUkraine
Їжа допомагає знаходити спільне людям із різних культур. Українська кухня вже завоювала прихильників по всьому світу. Ми хочемо представити кухні з усіх регіонів країни і через їжу показати її культурне різноманіття.
Гастрономічна культура України — самобутнє явище з історією. Вона поєднує традиції, натуральні продукти та регіональні особливості. Водночас, кулінарні практики динамічні. Вони змінюються залежно від місця проживання, сезону, сімейних традицій чи розвиненості ресторанної культури. Україні є що запропонувати світу. Між кухнями України та її сусідів — країн Центральної і Східної Європи є багато спільного. Та є й те, що формує неповторний образ української кухні.

Сучасну, різноманітну та відкриту до світу кухню Український інститут представляє спільно із проєктом «Їжакультура» у презентаційному виданні «UKRAINE. Food & History / Україна. Їжа та історія».

Мета видання — представити українську кухню як культурне надбання і частину нематеріальної спадщини України.
Видання з кулінарної дипломатії України
Книга «UKRAINE. Food & History / Україна. Їжа та історія» розповідає про минуле і сьогодення української кухні, представляє рецепти страв, які зможе приготувати кожен, локальні продукти і страви-візитівки України. З книги ви зможете дізнатися про кулінарні традиції України, що не втратили своєї актуальності у сучасному світі, техніки обробки та збереження продуктів. Окрему увагу автори приділяють представленню української кухні — за дипломатичним столом чи у близькому колі, адже вигляд страви, посуд, атмосфера, декорування столу — все це є частиною досвіду, який гості отримують під час трапези.
Наші рецепти
Шеф-кухарі з різних куточків України підготували набір різноманітних рецептів страв, які представляють українську кухню як «живу» кухню. Рецепти не тільки відображають надбання української гастрономічної культури, вони протестовані чи спеціально розроблені шеф-кухарями, аби їх смак, вигляд та структура відповідали кращим сучасним технікам кулінарного мистецтва, з акцентом на якості та натуральних продуктах.

Неможливо у одному виданні вмістити все багатство смаку української кухні, тому шеф-кухарі керувалися збалансованістю у представленні регіонів та їхніх кулінарних традицій, простотою та доступністю страв у приготуванні. Ціль видання - змінити уявлення про українську кухню як стереотипний перелік страв у бік розуміння цінності кулінарних технологій України та якості продуктів.
Команда проєкту
До створення книги долучилися провідні науковці та кухарі.


Олена Брайченко
авторка та натхненниця/кураторка проєкту

кандидатка історичних наук, дослідниця їжі і засновниця науково-просвітницького проєкту їzhakultura, видавництва їzhak. Авторка книги "Українське застілля" (Віват, 2016) та ведуча програми "У своїй тарілці" на Радіо Культура.


Тетяна Філевська
Кураторка проєкту
Креативна директорка Українського інституту


Олександра Гайдай/Артем Брайченко
Менеджерка проєкту


В'ячеслав Попков
шеф-кухар

шеф-кухар ресторану "River Side" (Чернігів). Почесний член "Асоціації шеф-кухарів України", магістр Національного університету «Чернігівський Колегіум ім. Т.Г. Шевченко» за спеціальністю технологія харчової промисловості та організація громадського харчування,


Ігор Лильо
автор

доктор історичних наук, доцент ЛНУ ім. Івана Франка, дослідник історії їжі, автор науково-популярного видання "Львівська кухня", співзасновник недержавної організації Клубу Галицької Кухні, автор книги «Львівська кухня» (2015).


Віталій Гуралевич
шеф-кухар

бренд-шеф ресторації "Хата" в місті Чернівці. У 2017 році брав участь у складі команди шеф кухарів, які у Брюсселі представляли українську кухню в CERCLE ROYAL GAULOIS. Кулінарний експерт на телеканалі СТБ телепрограма «Все Буде Добре» і «Все Буде Смачно», Почесний член Асоціації Шеф кухарів України, у 2017 році був нагороджений медаллю Асоціації за вагомий внесок у розвиток кулінарії в Україні.


Оксана Задорожна
шеф-кухарка

бренд шеф-кухарка ресторану-пивоварні «Кумпель» та найбільшого ресторану галицької кухні «Голодний Микола» з 2013, закінчила з відзнакою Львівський технікум громадського харчування за спеціальністю «технік-технолог».


Марина Гримич
авторка

докторка історичних наук, письменниця, культурна менеджерка, авторка.


Ярослав Артюх
шеф-кухар

шеф-кухар з 2014 по 2020 рік ресторана "Канапа" (Київ), брав участь у проведенні тижнів української кухні в Лондоні, а також у 2018 році представляв українську гастрономію в Сінгапурі на WorldGourmetSummit 22. Закінчив Вище комерційне училище Київського національного торговельно-економічного університету за спеціальністю «кухар».


Віталій Резніченко
автор

кандидат історичних наук, доцент Інституту міжнародних відносин КНУ ім.Т.Г.Шевченка, працював в управлінні Держаного Протоколу та Церемоніалу, Надзвичайний і Повноважний Посланник другого класу. Співавтор «Довідника практикум офіційного, дипломатичного, ділового протоколу та етикету» (2003).