Українські документальні проєкти в Каннах: UKRAINIAN SHOWCASE @ Cannes Docs 2020

Про проєкт

У 2020 році, вперше Docudays UA спільно з Українським інститутом організовували UKRAINIAN SHOWCASE @ Cannes Docs — презентаційну онлайн платформу українських документальних проєктів на Marché du Film в рамках секції Cannes Docs.

У рамках цієї події  презентовано чотири майбутні документальні фільми, прем’єри яких очікуються 2020-го та 2021-го року.

Учасники

Серед 21 проєкту конкурсного відбору, організатори обрали 4 проєкти. З 22 до 26 червня включно на кіноринку Marché du Film українські документаліст(к)и презентували свої повнометражні проєкти. 

Українські документальні проєкти в Каннах: UKRAINIAN SHOWCASE @ Cannes Docs 2020
Україна, 70-80 хв.
Дата релізу: 2021 р.
 
Це історія подружжя Дмитра і Ганнусі, які зберегли більше, ніж втратили, під тиском нашого непростого сьогодення. Мірило їх цінностей — любов, що підтримує одвічний плин життя.
Українські документальні проєкти в Каннах: UKRAINIAN SHOWCASE @ Cannes Docs 2020
режисерки Аліни Горлової та продюсерів Максима Наконечного, Ілони Бічевської, Патріка Гамма.
 
Україна, Латвія, Німеччина, Держава Катар, 100 хв.
Дата релізу: 2020 р.
 
Монохромний документальний фільм спостерігає за нескінченним циклом механізмів війни та миротворення, з якого ми вихоплюємо молодого курда Андрія. Втікаючи від війни в Сирії на батьківщину матері, його родина несподівано опинилася посеред війни в Україні. Слідкуючи за ним, ми починаємо повільний шлях крізь зони війни, табори біженців, військові паради, гуманітарні місії, релігійні, весільні та похоронні звичаї України, Іраку, Сирії та Німеччини.
Українські документальні проєкти в Каннах: UKRAINIAN SHOWCASE @ Cannes Docs 2020
режисерки Марти Смеречинської та продюсерів Наталії Лібет та Віталія Шереметьєва.
 
Україна, 90 хв. 
Дата релізу: 2021 рік 
Виробництво – ТОВ “Діджітал Реліджн” (Україна) 
 
Коли її сестра вирішила стати черницею у 13, режисерка обурено намагалась її зупинити. А за 6 років почала фільмувати новий дім сестри, монастир, і його послушниць.
Українські документальні проєкти в Каннах: UKRAINIAN SHOWCASE @ Cannes Docs 2020
режисера Олексія Радинського та продюсерки Люби Кнорозок.
 
Україна, Чехія, 80 хв.
Дата релізу: 2021 р.
 
Флоріан Юр’єв — архітектор, художник, скрипковий майстер, музикант, теоретик і поет. У віці 90 років він змушений освоювати ще одне заняття: громадський активізм. Одного дня він дізнається, що його головний архітектурний твір — київська «Літаюча тарілка» — опинилася під загрозою перетворення на торгівельний центр. Флоріан вирішує протидіяти
 
 

Про організацію UKRAINIAN SHOWCASE @ Cannes Docs

Дар’я Бассель, керівниця індустрійної платформи DOCU/ПРО:

Ми познайомились з П’єром-Алексі Шеві, куратором Cannes Docs, ще кілька років тому на ринку фестивалю DOKLeipzig. Тоді він був, крім іншого, куратором ринку фестивалю FIPADOC і документальної секції на Marché du Film. Добре пам’ятаю, як, згадуючи Marché du Film, ми захопилися ідеєю привезти українську делегацію. П’єр-Алексі подивився на нас з недовірою і порадив перевірити ціни в Каннах, мовляв, там дуже дорого. Наступного ж року я опинилась уперше в Каннах і мала нагоду подивитися, як відбуваються шоу-кейси на Cannes Docs,і зауважила, що хоча Україна завжди представлена в Каннах, саме документальні проєкти жодного разу не були презентовані окремо. Тоді я знову нагадала П’єру-Алексі про наше бажання привезти український док. Згодом ми знову побачилися в Амстердамі під час фестивалю IDFA, куди ми разом з Держкіно та Українським інститутом привезли українську делегацію. Саме там ми остаточно домовились про український шоу-кейс. Надзвичайно важливо, що Український інститут одразу підтримав цей проєкт і не змінив своїх намірів навіть після секвестрування бюджету.

Я сподіваюсь, що цьогорічний шоу-кейс є першим, та не останнім – і що ми щороку зможемо презентувати щонайменше 4 неймовірних документальних проєкти, які потім матимуть прем’єри на найкращих світових фестивалях. Мушу зауважити, що ще досі фахівці та фахівчині на різних ринкових подіях можуть плутати Україну з Румунією або Грецією. Але що більше ми робитимемо таких подій, то більш упізнаваною буде наше кіно, наші режисер(к)и та продюсер(к)и, наша країна загалом.

Ольга Бірзул, керівниця напрямку «Кіно» Українського інституту:

У часи глобальних викликів навіть найбільший Каннський кіноринок Marché du Film змушений адаптуватися до нових умов. Саме тому Український інститут створив умови для онлайн-присутності українських документалістів та продюсерів на кіноринку №1. Сьогодні таке віртуальне представництво стало альтернативою традиційному українському павільйону в Каннах, і ми віримо, що цей міжнародний нетворкінг закладе фундамент для довготривалих міжнародних партнерств.

Попри те, що у 2020 році Cannes Docs відбувся онлайн, для українських проєктів це можливість безпосереднього доступу до найширшого кола індустрійної спільноти. Щороку на Marché du Film спеціальна професійна програма від Cannes Docs об’єднує авторів/-ок, продюсерів/-ок та всіх залучених у виробництво повнометражних стрічок – креативної документалістики, орієнтованої для кінотеатрального прокату.
 
Відтак українські продюсер(к)и та режисер(к)и презентували свої проєкти представникам найвпливовіших міжнародних фестивалів та сейлз-агенцій. Окрім презентації, проєкти-учасники отримали індивідуальні консультації від провідних міжнародних експертів та експерток.
 
Український інститут у 2020-му році також підтримав презентацію українських продюсерів та продюсерок у програмі Producers Network Каннського кіноринку.