10 кінопроєктів із України представили на найбільшому фестивалі документалістики у світі IDFA
Українські продюсери
та режисери пітчингували свої роботи на фестивалі документального кіно IDFA, який проходив
в Амстердамі
з 20 листопада
по 1 грудня цього року. Участь української делегації спільно організували Docudays UA, Державне агентство України з питань кіно
та Український інститут.
Це вперше на фестивалі IDFA, який називають "документальними Каннами", представлена настільки велика делегація документалістів і документалісток із України. Їхні проєкти входять до списку найочікуваніших документальних фільмів України найближчих років.

«Протягом останніх років українське документальне кіно стало ефективним інструментом культурної дипломатії. Саме документалісти надають глибокий і сутнісний контекст сучасної української реальності, якщо уважно придивитися до тем їх стрічок: посттравматичний синдром, що переживає усе суспільство, активізація волонтерських рухів, суперечливий процес декомунізації... Втім, створення неігрового фільму – це тривалий і непростий процес. Тому для Українського інституту було стратегічно важливо підтримати українську делегацію на IDFA. Адже це не лише найбільший фестиваль документального кіно у світі, а й потужна індустрійна платформа, де кінематографісти можуть знайти всебічну підтримку для реалізації своїх ідей,» – прокоментувала Ольга Бірзул, керівниця сектору кіно Українського інституту.

26 листопада у рамках шоукейсу «Meet Ukrainian Delegation» представили чотири майбутні фільми:
  • «Поміж двох війн» (реж. Аліна Горлова);
  • «Крихка пам'ять» (реж. Ігор Іванько);
  • «Експедиція 49» (реж. Аліса Коваленко);
  • «Фрагменти льоду» (реж. Марія Стоянова).

До складу делегації також увійшли ще шість проєктів: «Сіль з Боневілля» (реж. Семен Мозговий), «Лимани» (реж. Сергій Лисенко), «Свідчення Флоріана» (реж. Олексій Радинський), «Наслідки VR: Євромайдан» (реж. Сергій Полєжака), «РОЗИ. Фільм-кабаре» (реж. Ірина Стеценко) та «Залізна сотня» (реж. Юлія Гонтарук).

27 листопада українська делегація зустрічала гостей на IDFA FORUM LUNCH за підтримки Українського інституту. Ця подія, під час якої збираються всі учасники фестивального індустрійного ринку. Цього року ланч відбувся під гаслом «Ukraine: Here We Go!». Його відвідало понад 300 гостей зі всього світу!


Всі кадри з Forum Lunch – © 2019, Joke Schut
INDUSTRY MEETUP: Meet Ukrainian delegation (презентація проектів) – Melanie Lemahieu
Left
Right