5 переможців Ukrainian Doc Preview 2021

Оголошуємо проєкти, які стануть учасниками презентації Ukrainian Doc Preview на Docudays UA-2021.

З-поміж 46 поданих заявок команда Docudays UA та Українського інституту обрали 5 проєктів. 29 березня автор(к)и представлять їх перед відбірниками/-цями світових фестивалів, представниками/-цями міжнародних фондів, сейлз-компаній та мовників.

 

Проєкти Ukrainian Doc Preview 2021

5 переможців Ukrainian Doc Preview 2021
Україна, Франція, Польща
 
статус: у виробництві
режисерка: Аліса Коваленкопродюсер: Стефан Сіоан (East Roads Films)
ко-продюсери: Валерій Калмиков, Олексій Кобелєв (Trueman Production); Томаш Моравський (HAKA Films)
 
П’ять бунтівних підлітків шукають себе в маленьких містечках, що вмирають, на лінії фронту Донбасу. Вони мріють, протестують, борються із сірістю та нудьгою і порушують правила. Поки весь світ навколо них руйнується, шахти закриваються і війна триває, Андрій, Руслан, Ілля, Ліза і Лєра мріють, аби в їхньому житті нарешті щось сталося! Одного разу відомий в Україні шукач пригод і мандрівник Валентин Щербачов запрошує їх взяти участь в унікальній експедиції-терапії і дає їм можливість уперше вирватися на свободу й відкрити нові горизонти в їхньому житті. Пункт призначення — Гімалаї…
5 переможців Ukrainian Doc Preview 2021
Україна, США

статус: фінальна стадія монтажу
режисер: Олексій Радинський
продюсерка: Люба Кнорозок
 
Що таке Земля? Що таке людство? Що таке сонячна система? Ким насправді є Флоріан Юр’єв? Чому він побудував «Літаючу тарілку» у Києві? Чи зможемо ми в майбутньому використовувати її за призначенням? Наш фільм має справу з питаннями, що виникають навколо легендарного київського архітектора Флоріана Юр’єва. Цей проект є повнометражним продовженням фільму «Колір фасаду: синій», що мав міжнародну прем’єру на фестивалі в Оберхаузені і отримав кілька призів глядацьких симпатій на кінофестивалях.
5 переможців Ukrainian Doc Preview 2021
Україна

статус: продакшн
режисерка: Марія Стоянова
продюсер(к)и: Аліна Горлова, Максим Наконечний (Tabor)
 
Батько режисерки, фігурист колись усесвітньо відомого українського ансамблю «Балет на льоду», гастролював за кордоном, знімаючи своє життя на камеру в часи Перебудови. Сьогодні Марія відкриває його аматорський архів, щоб побачити західну утопію очима пізньорадянської людини та розпочати з нею особистий діалог. 15 відеокасет, 1986–1994 роки. Досвід подорожей і захоплень. Народження доньки. Розпад СРСР. Завершення кар’єри і зйомок. Крах утопій. «Фрагменти льоду» — це подорож-дорослішання для суспільства, для батька і для дочки. Подорож, яка досі триває.

5 переможців Ukrainian Doc Preview 2021

Україна


статус: завершено
режисер: Єва Нейман
продюсер(к)и: Геннадій Кофман, Ольга Бесхмельниціна (MaGiKa Film)

Фільм документує життя одного з найдавніших і найбільших базарів Європи. Пристрасті по обидва боки прилавків, сни вантажників, таємні мрії продавчинь риби… Роздумами про світобудову та сенс життя ділиться базарна охорона й очільник барахолки. Що було, що є, що буде — ромські передбачення, «дуже точна вага» й щедрі порції на пробу. На Привозі представлено всі прошарки міського населення. Представлено й виявлено! Сюди приходять усі, і кожен знаходить щось для себе. Хто шукає див чи метаморфоз — змін долі, людської душі, часу, — теж не піде з порожніми руками.

5 переможців Ukrainian Doc Preview 2021

Україна, Словаччина

статус: раф-кат
режисер: Ігор Іванько
продюсер(к)и: Олександра Братищенко, Марія Пономарьова, Ігор Іванько (Burlaka Films)
ко-продюсер: Петер Керекес (Peter Kerekes Films)

Видатний радянський та український кінооператор Леонід Бурлака, що працював на Одеській кіностудії із середини шістдесятих, раптово почав утрачати пам’ять внаслідок хвороби Альцгеймера. У цей же час його онук Ігор, також кінооператор, знайшов закинуту й суттєво пошкоджену частину дідового фотоархіву: знімки, які дід зробив іще молодим оператором, який тільки починав будувати кар’єру в часи хрущовської Відлиги. Зрозумівши, що майже нічого не знає про діда, Ігор починає шукати будь-що, що бодай трохи пролило б світло на Леоніда та його шлях. Ігор переосмислює вплив радянської кіноіндустрії на його сім’ю та на країну в цілому й знаходить ті ниточки, що поєднують його з дідом. Проте час іде невпинно: дуже скоро Леонід перестане впізнавати свого онука.

 
Які нагороди отримають перемож(и)ці Ukrainian Doc Preview?
  • Нагорода від Current Time у $2000 для постпродакшену фільму;
  • East Silver Caravan Award від Інституту документального кіно (Чеська Республіка) на підтримку розповсюдження стрічки на міжнародних кінофестивалях протягом одного року;
  • Одному з проєктів Документальна асоціація Європи (DAE, Німеччина) надасть можливість стати членом асоціації на рік та отримати консультації від професіоналів/-ок кіноіндустрії;
  • Два річні членства для двох учасниць проєктів у Європейській жіночій аудіовізуальній мережі (EWA Network, Франція);
  • Акредитація на один з найбільших міжнародних ринків Sunny Side of the Doc (Франція).

Воркшопи для учасників/-ць 15–17 березня:

Для учасників шоукейсу Ukrainian Doc Preview заплановані воркшопи з гостьовими тьюторами, а також індивідуальні та групові консультації з міжнародними експертами.

Тьюторки та гостьові спікерки Ukrainian Doc Preview2021:

  • Бріджит О’Ші;
  • Селін Мура;
  • Йоанна Солецька;
  • Гайді Фляйшер;
  • Кутайба Бархамджі.

Селін Мура та Бріджит О’Ші поділяться досвідом та навчать, як успішно презентувати проєкт міжнародній кіноіндустрії. А гостьові спікер(к)и Йоанна Солецька, Гайді Фляйшер та Кутайба Бархамджі приділять увагу питанням розробки ефективної маркетингової, фандрейзингої й промоційної стратегії проєктів та порадам щодо монтажу фільмів відповідно.

Онлайн-трансляція шоукейсу запланована на 29 березня. Участь у презентації можлива за індустрійною або ж фестивальною акредитацією. Робоча мова — англійська.

Події Індустрійної платформи DOCU/PRO в межах 18 Docudays UA відбуваються спільно з Українським інститутом та за підтримки Посольства Швеції та Українського культурного фонду.