Програма «Україна у фокусі» на Фестивалі європейського кіно у Палічі  

Український інститут представить програму українського кіно «Україна у фокусі» на 29-му Фестивалі європейського кіно у Палічі, який відбудеться у Сербії з 16 по 22 липня. До добірки увійшло шість повнометражних стрічок українських режисерів, створених у 2020 та 2021 роках. 

У рамках програми глядачі фестивалю зможуть переглянути такі українські стрічки: «Відблиск» Валентина Васяновича, «Погані дороги» Наталі Ворожбит, «Носоріг» Олега Сенцова, «Стоп-Земля» Катерини Горностай, «Рози. Фільм-кабаре» Ірени Стеценко та «Цей дощ ніколи не скінчиться» Аліни Горлової. Покази відбудуться з 17 по 22 липня. 

 

«За останні десять років українські режисери розвинули власний автентичний і сміливий стиль, стилістично спираючись на сюрреалізм. Це натхнення, яке надходить від молодих і перспективних авторів, повернуло українське кіно в центр уваги світових фестивалів ще до початку теперішньої агресії. У фестивальній добірці сучасного українського кіно виділяється і жіночий погляд, який приносить щось нове та автентичне — чи йдеться про військові конфлікти, чи про інтимну драму дорослішання та закоханості», — коментує Мирослав Могорович, програмний директор Фестивалю європейського кіно в Палічі. 

У фільмі «Відблиск» український хірург Сергій російсько-української війни  потрапляє в полон до російських військових, де стає свідком жахливих сцен приниження та насильства. Після звільнення він повертається до свого звичайного життя, намагається знайти його сенс, відновлюючи стосунки з донькою та колишньою дружиною. 

Стрічка «Погані дороги» екранізація однойменної п’єси авторки 2017 року. Стрічка складається з п’яти новел, об’єднаних темою доріг. П’ять історій про любов, ненависть, довіру, зраду і порушення особистих кордонів на фоні порушення кордонів державних.  

Дія фільму «Носоріг» розгортається в українському індустріальному містечку 1990-х років. Молодий чоловік на прізвисько «Носоріг», агресивний правопорушник з дитинства, тепер стає жорстоким злочинцем.  

Повнометражний дебют «Стоп-Земля» отримав нагороду Generation – Crystal Bear Award Berlinale 2021. Це радикальне, автентичне та чутливе занурення у тривожну молодість та внутрішню перспективу української молоді.  

«Рози. Фільм-кабаре» — трагікомічний мюзикл про український гурт Dakh Daughters. Це кінематографічне кабаре показує красу та труднощі життєвого шляху жінок, артисток, громадянок країни, які переживають революцію та війну.  

Документальний фільм «Цей дощ ніколи не скінчиться», призер Міжнародного кінофестивалю документального кіно в Амстердамі, розповідає про 20-річного Андрія Сулеймана, Який тікаючи від війни в Сирії, опиняється в іншій — на Сході розпочалась російська агресія. 

«Культура є ефективним інструментом для зведення мостів між країнами, і ми віримо, що наша спільна програма допоможе сербській аудиторії відкрити для себе та краще зрозуміти Україну. Саме для цього ми обрали різноманітні за жанром, стилем і тематикою фільми: від жортскої кримінальної драми «Носоріг» та чуттєвої історії дорослішання «Стоп-Земля» до візуально захоплюючої документальної стрічки «Цей дощ ніколи не скінчиться» та експресивного cinéma vérité «Рози. Фільм-кабаре», — говорить Наталія Мовшович, керівниця напрямку Кіно в Українському Інституті.

Фестиваль реалізує українську фокусну програму у співпраці з Українським інститутом. Цьогорічний фестиваль, організований Відкритим університетом Суботиці, проходить у кількох місцях, включаючи унікальну літню сцену в Палічі, а також кінотеатри Eurocinema, Abazija та Lifka. Глядачам буде представлено понад 130 фільмів з усієї Європи у 15 різних секціях та програмних блоках. Окрім насиченої кінопрограми, на глядачів чекають динамічні супутні події — концерти, виставки, акції, воркшопи та майстер-класи.