Програма «Україна у фокусі» та успіх українських фільмів на Фестивалі європейського кіно у Палічі (Сербія) 

Український інститут представив програму українського кіно «Україна у фокусі» на 29-му Фестивалі європейського кіно у Палічі, який відбувся в Сербії з 16 по 22 липня. До програми увійшло шість повнометражних стрічок українських режисерів, створених у 2020 та 2021 роках.  

У межах програми глядачі фестивалю змогли переглянути такі українські стрічки: «Відблиск» Валентина Васяновича, «Погані дороги» Наталі Ворожбит, «Носоріг» Олега Сенцова, «Стоп-Земля» Катерини Горностай, «Рози. Фільм-кабаре» Ірени Стеценко та «Цей дощ ніколи не скінчиться» Аліни Горлової. Покази відбулися з 17 по 22 липня.  

Окрім програми «Україна у фокусі» фільми українських режисерів були представлені і в основній програмі та програмі «Паралелі та зустрічі». Фільм «Бачення Метелика» Максима Наконечного став кращим фільмом у програмі «Паралелі та зустрічі», а фільм «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчука отримав нагороду за найкращу режисуру в основній програмі та спеціальний вибір журі. Обидві стрічки учасники програми промоції українського кіно за кордоном proMOTION від Українського інституту.  

«Звісно, найбільше публіку хвилювало те, що відбувається в Україні і ті фільми, які ми показали, бо вони демонструють передумови повномасштабного російського вторгнення в Україну. Сербія є складною країною і сприймає війну крізь призму своїх травм та подій, тому наше сприйняття для багатьох стало відкриттям. Максим Наконечний представив свій фільм «Бачення Метелика» особисто, «Памфір» представила виконавиця однієї з ролей Олена Хохлаткіна. Це хороший кейс того, як культурна дипломатія може допомагати доносити важливі меседжі»,коментує Юлія Сінькевич, директорка програми «Паралелі та зустрічі» та голова Наглядової ради Українського інституту.   

Фестиваль європейського кіно у Палічі реалізував українську фокусну програму у співпраці з Українським інститутом. Цьогорічний фестиваль, організований Відкритим університетом Суботиці, проходив у кількох місцях, включаючи унікальну літню сцену в Палічі, а також кінотеатри Eurocinema, Abazija та Lifka. Глядачам представили понад 130 фільмів з усієї Європи у 15 різних секціях та програмних блоках. Окрім насиченої кінопрограми, на глядачів чекали динамічні супутні події — концерти, виставки, акції, воркшопи та майстер-класи.