Кіно. Кіра Муратова
Перша ретроспектива Кіри Муратової в Австрії
Рік культури Україна-Австрія
Дата
5-20 грудня
Сектор
Напрям діяльності
Представлення української культури за кордоном
Кіно
Місце
Відень, Австрія
З 5 по 20 грудня в Austrian Film Мuseum у Відні в рамках Двостороннього року культури відбулася ретроспектива всесвітньо відомої української кінорежисерки Кіри Муратової, організована Українським інститутом та Довженко-Центром у співпраці з австрійськими партнерами.

«У перші роки незалежності, коли українська кіноіндустрія знаходилася у шоковому стані, вона продовжувала знімати філософське режисерське кіно, яке потрапляло
на престижні міжнародні фестивалі. Саме Муратова була тим наполегливим художником, який досліджував зіткнення людини природної і людини соціальної
у буремні час формування незалежної країні. Саме її фільми пробивали стіну соцреалістичного канону і прокладали шлях молодим українським режисерам до авторського європейського кіно»


Ольга Бірзул, керівниця напряму кіно Українського інституту
До програми ретроспективи Кіри Муратової у Film Мuseum увійшли 13 найвідоміших фільмів режисерки. Стрічки Муратової у Відні представили її друзі та колеги, зокрема акторка Наталія Бузько, що зіграла в багатьох фільмах режисерки, та продюсер її останніх стрічок Олег Кохан.

Austrian Film Museum — найбільший кіноархів Австрії та національна сінематека, де зберігається більше 31 000 фільмів від 1893 року виробництва, сертифікований і один із найстаріших членів Міжнародної федерації кіноархівів (FIAF). Усі фільми для ретроспективи надані Довженко-Центром.