Українське кіно на Міжнародному кінофестивалі в Торонто

Дві українські стрічки в конкурсі та фокус на українських продюсерах: розпочинається Міжнародний кінофестиваль у Торонто.

До конкурсних програм Міжнародного кінофестивалю в Торонто 2022 (TIFF ’22), однієї з найважливіших кіноподій Північної Америки, увійшли два українських фільми.

Картину «Люксембург, Люксембург» покажуть у межах програми «Сучасне світове кіно» (Contemporary World Cinema). Це друга повнометражна стрічка режисера Антоніо Лукіча («Мої думки тихі»). Сюжет розгортається довкола братів-близнюків — водія маршрутки Миколи та поліцейського Василя. Вони намагаються дати раду власному життю, в якому раптово з’являється давно зниклий батько. Головні ролі виконали учасники реп-гурту «Курган і Agregat» — брати Раміл та Аміл Насірови.

Короткометражний документальний фільм «Літургія протитанкових перешкод» презентують у програмі Short Cuts. Картина розповідає про українців, які тимчасово змінили професію та хочуть бути корисними Україні під час війни з росією. Режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук зняв стрічку після прем’єри свого повнометражного дебюту «Памфір», яка відбулася цього року у «Двотижневику режисерів» Каннського кінофестивалю. Виробництво «Літургії протитанкових перешкод» профінансувало одне з найпопулярніших світових видань The New Yorker.

Також українцям буде присвячена окрема подія в індустрійній секції фестивалю — «Українські продюсери в центрі уваги» (Spotlight on Ukrainian Producers). У межах заходу відбудеться спілкування з 5-ма продюсерами нещодавніх фестивальних гітів, які активно працюють над новими проєктами попри повномасштабну війну росії проти України. У спілкуванні візьмуть участь Дар’я Бассель («Бачення метелика», 2022), Володимир Яценко («Люксембург, Люксембург», 2022), Ігор Савиченко («Пофарбоване пташеня», 2019), Валерія Сочивець («Із зав’язаними очима», 2020), Єгор Олесов («Ціна правди», 2019).

Подія Spotlight on Ukrainian Producers організована Індустрійною секцією Міжнародного кінофестивалю в Торонто (TIFF Industry) у партнерстві з Українським інститутом і кінокомпанією «Артхаус Трафік».

Міжнародний кінофестиваль у Торонто — одна з наймасштабніших кіноподій Північної Америки і найбільший публічний кіноогляд у світі. Цього року фестиваль відбудеться 8 — 18 вересня 2022 року.

Візуальні матеріали:

Імідж TIFF

Імідж Spotlight on Ukrainian Producers