Українські фільми в програмі Единбурзького міжнародного кінофестивалю

У межах Сезону культури Велика Британія/Україна до програми Единбурзького міжнародного кінофестивалю (EIFF) увійшли три українські стрічки. Проєкти ще чотирьох будуть представлені в індустрійній секції. 

Це можливість для кінопрофесіоналів представити останні проєкти та побудувати цінні зв’язки в індустрії. Ми підтримуємо розбудову культурних зв’язків завдяки співпраці з Артхаус Трафік, поширюючи українське кіно для міжнародного глядача.

«Відблиск» Валентина Васяновича. Світова прем’єра відбулась у межах основної конкурсної програми 78-го Венеційського кінофестивалю. Картина розповідає про цивільного хірурга з Дніпра, який іде добровольцем на фронт і потрапляє в полон. Після звільнення на нього чекає мирне життя, проте пережите його переслідує.

Українські фільми в програмі Единбурзького міжнародного кінофестивалю

«День українського добровольця» Володимира Тихого — перший повнометражний фільм об’єднання «Вавилон’13» періоду великої війни. Свою фестивальну історію стрічка розпочала спеціальною відзнакою журі в основному конкурсі Sheffield DocFest — найбільшого британського фестивалю документального кіно. Фільм розповідає, як із початком повномасштабної війни змінилися життя попспівачки, відеоінженера, історика, реставраторки, полярника та пенсіонерки.

Українські фільми в програмі Единбурзького міжнародного кінофестивалю

«Цензорка»  дебютна повнометражна ігрова картина словацького режисера і сценариста Петера Керекеша. Стрічка спільного виробництва України, Словаччини та Чехії. Світова прем’єра відбулася на Венеційському кінофестивалі, де картину відзначили Нагородою за Найкращий сценарій у конкурсній програмі «Горизонти». Сюжет розгортається довкола молодої жінки Лесі, яку було засуджено до ув’язнення в одній із виправних установ Одеси. Там вона народжує свого первістка. 

Українські фільми в програмі Единбурзького міжнародного кінофестивалю

Український шоукей у межах EIFF Works in Progress

Міжнародні сейлз-агенти, дистриб’ютори, продюсери та програмні координатори фестивалів ознайомляться чотирма українськими повнометражними ігровими та неігровими фільмами на фінальних стадіях виробництва:

  • «Редакція» (ігровий, режисер Роман Бондарчук, продюсерка Дар’я Бассель). За сюжетом молодий науковець Юра стає свідком підпалу лісу. Він приносить фото підпалювачів у редакцію місцевої газети. За збігом обставин Юра лишається працювати у виданні і вплутується в химерний світ постправди.
  • «Ля Палісіада» (ігровий, режисер Філіп Сотниченко, продюсери Валерія Сочивець, Олександр Чубко, Галина Криворчук). Стрічка розповідає про розслідування вбивства міліціонера, яке відбувається у 1996 році, за 5 місяців до скасування смертної кари.
  • «Переміщені» (документальний, режисерка Ольга Журба, продюсерка Дар’я Бассель). Картина, робота над якою розпочалася невдовзі після повномасштабного російського вторгнення, документує кризу українських біженців.
  • «Експедиція 49» (документальний, режисерка Аліса Коваленко, продюсери Стефан Сіохан, Валерій Калмиков, Томаш Моравський, Катажина Кучинська). Фільм розповідає про п’ятьох бунтівних підлітків із прифронтового донбаського містечка, які вирушають в унікальну терапевтичну експедицію в Гімалаї.