Український інститут та Docudays UA втретє проведуть шоукейс Ukrainian Doc Preview 

Цього року подія втретє стане можливою завдяки спільним зусиллям Українського інституту та Docudays UA.

До 13 лютого триває прийом заявок на участь у шоукейсі Ukrainian Doc Preview, який щороку надає унікальну можливість  українським документаліст(к)ам презентувати потенційним партнерам свої майбутні фільми, які потребують підтримки з промоцією, дистрибуцією або шукають додаткового фінансування.

«Ми переконані, що фахові шоукейси — ефективний формат та дієвий інструмент культурної дипломатії, і успіхи попередніх проєктів-учасників Ukrainian Doc Preview це доводять. Ми раді, що вже третій рік поспіль Docudays UA виступає нашим надійним партнером і продовжує допомагати нам створювати можливості професійного розвитку для українських документалістів/-ок. Сподіваємося, що число 3 принесе нам удачу, і шоукейс нарешті пройде в живому форматі, як ми це планували від початку співпраці», — зазначила керівниця напряму «Кіно» Українського інституту Наталія Мовшович. 

До участі в Ukrainian Doc Preview запрошуються повнометражні документальні проєкти, які перебувають на стадії чорнового монтажу або постпродакшену. Перед презентацією всі учасники/-ці пройдуть підготовчий воркшоп з міжнародними експерт(к)ами. Цьогоріч ними стали:  

  • Бріджит О’Ші (Німеччина), членкиня консультативних рад B2B Doc і DMZ Docs;  
  • Селін Мура (Нідерланди), менеджерка ринків на IDFA Forum;  
  • Кутайба Бархамджі (Франція), один з найзнаніших режисерів монтажу документального кіно.  

Під час закритої презентації автор(к)и щонайменше п’яти повнометражних документальних проєктів зможуть представити свої фільми міжнародним експерт(к)ам у межах індустрійної платформи DOCU/ПРО фестивалю Docudays UA. Також кожен із проєктів отримає індивідуальні консультації з монтажу — залежно від потреб та питань, які цікавлять його команду. 

«Січень 2022 року приніс нам круті новини: минулорічний учасник Ukrainian Doc Preview «Нескінченність за Флоріаном» Олексія Радинського потрапив до програми Роттердамського кінофестивалю. Цьогорічні ж учасники/-ці зможуть поспілкуватися з відбірниками Венеції, Локарно та низки інших фестивалів, — розповіла директорка індустрійної платформи DOCU/ПРО Дар’я Бассель. — Я також радію за проєкти, що знайшли завдяки шоукейсу гарних партнерів для міжнародних продажів та дистрибуції. Так, сейлз-агентом фільму Єви Нейман стали Raina films. Усе це було би неможливо без постійної підтримки Українського інституту». 

Відбір проєктів здійснюватиме експертна комісія, до складу якої увійдуть представники/-ці сектору кіно Українського інституту та команди Docudays UA.   

Учасниками попередніх шоукейсів були такі проєкти, як: «Цей дощ ніколи не скінчиться», «Сіль з Бонневілю», «Щоденник нареченої Христа», «Рози. Фільм-кабаре», «Панорама». 

Детальніше про умови участі та програму Ukrainian Doc Preview читайте у регламенті програми за посиланням.