Постійне представництво України при ООН у Нью-Йорку та Український інститут проведуть серію заходів до 35-х роковин Чорнобильської трагедії у штаб-квартирі Організації Об’єднаних Націй
9 квітня 2021 року в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку відкриється фотовиставка, присвячена роковинам Чорнобильської трагедії. 

Представники іноземних делегацій протягом тижня побачать архівні фото та матеріали, які розкажуть не лише про найбільшу техногенну катастрофу людства, а й про роль брехні та спотворення інформації у великих масштабах радянським режимом, що й спричинило Чорнобильську трагедію та збільшило її наслідки.

Як пояснюють організатори фотовиставки: «Фотографії та документи розповідають про помилки радянського керівництва, викривають інформаційну пропаганду, описують трагічні долі людей, які намагалися зупинити трагедію. Експозиція розділена на три блоки. Перший розповідає про масштаби катастрофи, про міжнародну співучасть у подоланні наслідків трагедії, адже Чорнобиль став не лише проблемою України, це виклик для всього світу. Другий блок викриває інформаційну пропаганду та намагання радянської влади замовчати трагедію. Третя частина виставки — наша сучасність».

Архівні матеріали та фото для виставки надали Національний музей «Чорнобиль», Державний кінофотофоноархів ім. Пшеничного, Державне агентство розвитку туризму та Державне агентство України з управління зоною відчуження.

26 квітня на полях Генасамблеї ООН відбудеться онлайн-дискусія за участі професора української історії та директора Українського наукового інституту Гарвардського університету Сергія Плохія та професорки Ольги Бертелсен з Коледжу безпеки та розвідки Ембрі-Ріддл (США). Подія відбудеться на полях ООН перед спеціальним комеморативним засіданням Генеральної Асамблеї ООН, присвяченим 35-м роковинам Чорнобильської катастрофи.

23 квітня під егідою Програми розвитку ООН також відбудеться у віртуальному форматі щорічне Засідання міжустановчої робочої групи установ системи ООН з питань чорнобильської аварії, під час якого розглянуть практичні аспекти надання міжнародної допомоги країнам, що постраждали внаслідок аварії.

Мета заходів – нагадати про міжнародну солідарність та спільні зусилля людства щодо подолання наслідків глобальних катастроф, а також наголосити на сучасних ризиках, які несуть в собі дезінформація та замовчування правди.

Події відбуваються за підтримки Міністерства закордонних справ України. Організаційний партнер виставки – громадська організація Razom for Ukraine.

Більше за посиланням.