Хореограф Максим Чмерковський озвучив зруйнований Чернігівський обласний молодіжний центр

Максим Чмерковський, відомий українсько-американський танцюрист, чемпіон з латинських танців, хореограф, став голосом Чернігівського обласного молодіжного центру у новому відео проєкту Postcards from Ukraine

Максим Чмерковський озвучив історію зруйнованого окупантами молодіжного центру, аби про злочини російської армії дізнався весь світ. Міжнародна кампанія Українського Інституту розповідає про унікальні історичні та культурні памʼятки України, які були пошкоджені або повністю зруйновані під час повномасштабної війни. 

Про Чернігівський обласний молодіжний центр: 

Чернігівський молодіжний центр – пам’ятка архітектури, що була офіційно відкрита 10 серпня 1939 року. На той момент це був Кінотеатр Ім. Щорса –  найкраще обладнаний кінозал у місті. Проте, відкритий на порозі Другої світової війни, він доволі швидко був  майже повністю зруйнований  німецькими військами.  

Кінотеатр було відбудовано у 1947 році. Будівля мала неабияку архітектурну цінність, адже була однією з небагатьох збережених у Чернігові зразків архітектури 30-х років 20-го століття. Цегляний, 2-поверховий, Г-подібний у плані будинок. Фасад із боку входу мав округлий кут. Симетрія головного фасаду акцентована 10-колонним портиком центрального входу. Портик увінчаний аттиком. По центральній осі фасаду над дахом височів циліндричний об’єм. Фасад оздоблений пілястрами. Торці будівлі завершувались фронтонами. 

Молодь — рушійна сила суспільства. Це люди, в чиїх руках рішення, що можуть стати визначальними в майбутньому. Надзвичайно важливо, давати молоді можливість отримувати якісні знання й розвиватись. Але ця думка чужа, для загарбників, що прийшли на наші землі. Тому знищення будівлі Чернігівського молодіжного центру поповнило список їхніх «звитяжних перемог».   

Максим Чмерковський брав участь у десяти сезонах американського телевізійного шоу «Танці з зірками» й на власному досвіді знає, що таке з дитинства старанно тренуватись та розвиватись, щоб досягти своєї мети та наскільки важливо мати місце, де тобі забезпечать умови та підтримку, для цього розвитку. 

“Своїми колонами, пілястрами, торцями з фронтонами він нагадує мою рідну Одесу”, – говорить Максим Чмерковський у відео. 
 

Від повоєнних років і до періоду Незалежності, будівля декілька разів реконструювалась та зазнавала змін. Аж доки після реставрації 2017 року не була перетворена з кінотеатру, на  Чернігівський обласний молодіжний центр. 

Слоганом центру став All 4youth. Там молоді допомагали визначитися з вибором професії. Проводили лекції , фестивалі і навіть рок-концерти. На 2500 кв.м. створили простір вільного креативу, що об’єднував та залучав молоде покоління до життя громади і країни, яку воно продовжить будувати. 

27 лютого 2022 року російські загарбницькі війська ракетним ударом знищили пам’ятку. Втім, можна знищити стіни, але не покоління свободи. 

«Postcards from Ukraine»/«Листівки з України» — проєкт Українського інституту, який розповідає про зруйновані памʼятки України. За підтримки USAID створено єдину базу із близько 100 пам’яток, де можна побачити масштаби руйнувань та прочитати історію кожної українською та англійською мовами.  

Команда проєкту закликає розповідати світові про знищення української культури, розповсюджувати листівки в соціальних мережах та надсилати їх своїм друзям за кордоном, щоб світ дізнався правду про те, як Росія знищує культурну спадщину України. Використовуйте хештег #PostcardsFromUkraine.