Литовська співачка Моніка Лу стала голосом зруйнованого Маріуполя  

Литовська співачка та авторка пісень Моніка Лу, яка представляла свою країну на пісенному конкурсі Євробачення 2022, озвучила історію зруйнованого Маріуполя у міжнародному проєкті Українського Інституту «Postcards from Ukraine».  

  

Моніка Лу – землячка режисера Мантаса Кведаравічюса, автора фільмів “Маріуполіс” та “Маріуполіс 2”, якого навесні у Маріуполі вбили російські солдати.   

Навесні 2022 року назва українського міста Маріуполь облетіла весь світ. Під час повномасштабної війни Росії проти України, розпочатої 24 лютого 2022 року, російська армія застосовувала проти міста так звану тактику «випаленої землі», коли квартал за кварталом знищується кожна будівля та все живе. Так світ дізнався про Маріуполь — нині розбомблене, понівечене, майже вимерле місто.   

До цієї спустошливої війни Маріуполь мав зовсім інакший вигляд, багату й давню історію. Місто заснували українські воїни-козаки ще в ХVI столітті як вартовий пост на березі річки Кальміус. Офіційним роком заснування Маріуполя вважається 1778-й, а назва, яка дослівно означає «місто Марії», була присвоєна місту 1780 року.   

На початку ХІХ століття Маріуполь починає займатися експортом продукції за кордон і згодом перетворюється на металургійний центр півдня України. У 1933 році свій перший чавун видає завод «Азовсталь». У роки незалежності України Маріуполь перетворюється на металургійну столицю, а у 2002 році його визнають найкращим містом України за благоустроєм.   

Під час російського військового вторгнення в Україну у 2014 році Маріуполь був окупований. Утім його швидко звільнили українські військові. Тоді місто висловило свою чітку й непохитну позицію: «Маріуполь — це Україна». Саме воно стало адміністративним та культурним центром Донбасу після окупації Донецька. Проте під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році Маріуполь із 1 березня потрапив у блокаду російських військ. Згодом світова спільнота стала свідком безжальних терактів.  

  

Можна знищити місто. Але Україну знищити неможливо”, – говорить Моніка Лу у відео.   

  

Маріуполь зазнав катастрофічних руйнувань: російська армія вбила в місті десятки тисяч мирних мешканців, тут не залишилося жодної вцілілої будівлі. Із другої половини травня, коли останні захисники Маріуполя, що перебували на заводі «Азовсталь», склали зброю за наказом українського командування, місто перебуває під повною окупацією. Маріуполь став символом кривавої війни та геноциду, свідченням відсутності у ворога поваги ані до культурної спадщини, ані до людського життя.   

 «Postcards from Ukraine»/«Листівки з України» — проєкт Українського інституту, який розповідає про зруйновані памʼятки України. За підтримки USAID створено єдину базу із близько 100 пам’яток, де можна побачити масштаби руйнувань та прочитати історію кожної українською та англійською мовами.     

Команда проєкту закликає розповідати світові про знищення української культури, розповсюджувати листівки в соціальних мережах та надсилати їх своїм друзям за кордоном, щоб світ дізнався правду про те, як Росія знищує культурну спадщину України. Використовуйте хештег #PostcardsFromUkraine.