Понад 13 мільйонів іноземців дізналися про знищені культурні пам’ятки через кампанію «Листівки з України».

Кампанія Українського інституту «Листівки з України» охопила аудиторію у понад 13 мільйонів людей онлайн у більш ніж 60 країнах світу.

З початку повномасштабного вторгнення російська армія зруйнувала понад 500 унікальних культурних та історичних обʼєктів. Український Інститут за підтримки USAID запустив міжнародну кампанію «Листівки з України» / «Postcards from Ukraine», яка розповідає про зруйновані памʼятки України. В рамках проєкту створено єдину базу із 100 пам’яток, де можна побачити масштаби руйнувань та прочитати історію кожної памʼятки українською та англійською мовами. 

В межах кампанії світові та українські зірки у відео також розповіли історію пошкоджених або зруйнованих пам’яток: 

  • Г’ю Бонневіль, британський актор, що зіграв у серіалі «Абатство Даунтон», розповів про Харків; 
  • Малік Гарріс, німецький співак та учасник Євробачення 2022, привернув увагу до Будинку управителя маєтками Кеніга у Тростянці; 
  • Андрій Ярмоленко, український футболіст, розповів про стадіон імені Гагаріна у Чернігові; 
  • Саманта Пауер, адміністраторка USAID – про будівлю економічного факультету Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна; 
  • Тимофій Музичук, музикант та учасник гурту Kalush Orkestra – про Будинок культури в Ірпені; 
  • Максим Чмерковський, українсько-американський хореограф, став голосом Чернігівського обласного молодіжного центру; 
  • Моніка Лу, литовська співачка та учасниця Євробачення 2022, стала голосом зруйнованого Маріуполя;  
  • учасники гурту DakhaBrakha – Вознесенської церкви у Лукашівці.   

Проєкт висвітлювали в понад 30 матеріалах національних й регіональних медіа в США (Bloomberg, HuffPost), Литві, Індії, Бельгії (De Standaard), Британії (SkyNews), Німеччині, Болгарії, Франції (Sciences Po), Італії (Corriere della Sera), Іспанії (La Vanguardia).  

 
Завдяки партнерам уже відбулось 11 виставок на основі матеріалів проєкту в Туреччині, США, Казахстані, Індії, Північній Македонії, Швеції, Японії, Великій Британії. Невдовзі плануються виставки у Франції, Болгарії, Угорщині, Бельгії, Ізраїлі та інших країнах.  

До кампанії приєднались також українські інфлуенсери Олександр Педан, Олена Шоптенко, alyona alyona, KAZKA, Євген Клопотенко, Катерина Павленко (гурт Go_A), Ярослава Кравченко та інші. 

«Postcards from Ukraine»/«Листівки з України» — проєкт Українського інституту, який розповідає про зруйновані памʼятки України. За підтримки USAID створено єдину базу із близько 100 пам’яток, де можна побачити масштаби руйнувань та прочитати історію кожної українською та англійською мовами.  

Команда проєкту закликає розповідати світові про знищення української культури, розповсюджувати листівки в соціальних мережах та надсилати їх своїм друзям за кордоном, щоб світ дізнався правду про те, як Росія знищує культурну спадщину України. Використовуйте хештег #PostcardsFromUkraine