THE WALL:

Українські та міжнародні художники створять мурали в 5 містах: Відні, Берліні, Женеві, Марселі, та Анкарі, щоб показати єдність та протистояння країні агресору

Український Інститут та культурна агенція Port. agency запускають арт-проект The Wall у п’яти містах: Відні, Берліні, Женеві, Марселі та Анкарі з 1 листопада по 25 грудня 2022 року.

The Wall – символ опору, стабільності та захисту, яка відгороджує Європу від війни. Водночас назва асоціюється з культовим альбомом Pink Floyd, рок-опери, що розповідає про героя, відгородженого від усього світу стіною, за якою він бореться зі своїми внутрішніми демонами. Україна має справу із зовнішнім демоном. Але метафора дозволяє почати діалог про ставлення світу до України як «ми і вони». Ми хочемо переосмислити та подивитися на ментальну та історичну стіну, яка досі нас розділяє. І яку треба ліквідувати, щоб ми почувалися єдиною громадою. 

«Мурали – наша відповідь на російську варварську агресію на культурному фронті в цивільній війні, яку розв’язав Путін. Політика знищення та ліквідації української ідентичності є одним із ключових елементів Росії у війні проти України. На наших тимчасово окупованих територіях російські загарбники закривають українські школи та нав’язують свою мову та історію. Так само, як це робили століттями щодо кримських татар, культурну спадщину, історію та традиції яких просто заперечували.

Якщо й де загарбники фізично не можуть закинути комір, вони просто вдаються до терору. Так, з 24 лютого російські окупанти знищили 87 релігійних об’єктів, 13 музеїв, 38 історичних будівель, 38 споруд культурного призначення, 18 пам’яток, 10 бібліотек, 2660 навчальних закладів. Список поповнюється щодня. Сьогодні Україна бореться не лише за право на існування, а й відстоює своє право бути членом сім’ї Європи», – зазначила Еміне Джапарова, перша заступниця Міністра закордонних справ України

Для створення муралів організатори запросили відомих українських та міжнародних художників, щоб спільною мовою говорити про свободу, демократію та єдність. Ця символічна співтворчість має на меті висвітлити альянс і взаємну вигоду українсько-європейської співпраці на всіх рівнях: між окремими людьми, громадами, підприємствами та країнами.

Проєкт має на меті показати, що Україна є частиною спільноти Європейського Союзу. Україна та ЄС мають багато спільного, однакові цінності, цілі та права. Щоб підкреслити їх схожість, зберігаючи індивідуальність кожної сторони, Port. залучив 10 відомих українських та європейських вуличних художників, які разом створюють арт проєкти, щоб показати, що ідея взаємодії та синергії існує не лише в теорії, але й втілена в цьому проекті, де йдеться про співтворчість, союз та взаємовигоду і в більших масштабах – у співпраці між країнами.