Культура та свобода —  Україна у фокусі Единбурзького міжнародного культурного саміту

Щороку у серпні у приміщенні Парламенту Шотландії відбувається Edinburgh International Culture Summit – кількаденна закрита подія за участі міністрів культури та ключових фахівців сфери культури з усього світу. 

Цього року Український інститут та Британська Рада у співпраці з керівництвом Саміту та у рамках Сезону культури Велика Британія/Україна організували українську програму під назвою «Культура та свобода». Відбудеться ряд подій, присвячених Україні, повоєнному відновленню сфери культури та потребі переосмислити сучасний світовий порядок. 

На Саміті делегації з усього світу зустрінуться з членами Парламенту Шотландії, зокрема спікеркою Елісон Джонстон, заступником першого міністра Шотландії Джоном Свіні, а також прем’єр-міністром Великобританії Борисом Джонсоном та членом Палати лордів Стівеном Паркінсоном. Подія відбуватиметься з 26 по 28 серпня 2022 року, трансляція відкриття та деяких публічних сесій буде доступна на scottishparliament.tv з 16:00 за Києвом

Ранок 26 серпня розпочнеться з Діалогу культурного лідерства. У закритій події візьмуть участь міністри культури, представники культурної галузі України та уряду Великобританії. Діалог сприяє зміцненню культурних зв’язків між Україною та країнами, що поділяють великий інтерес до її майбутнього.  

Сер Джонатан Міллс, програмний директор Единбурзького міжнародного культурного саміту, зазначає: Захист культурного розмаїття є ключовим принципом Единбурзького саміту та його партнерів. Ми прагнемо представити різні точки зори, а не єдину позицію з порядком денним, який є свідомо позапартійним, і відзначати неоціненну цінність плюралістичного світу. Вторгнення в Україну зосередило світові уми на культурній ідентичності та свободі самовираження. 

На офіційному відкритті Саміту з промовами виступлять українська письменниця та поетеса Оксана Забужко та професорка і Генеральний директор ЮНЕСКО 2009-2017 Ірина Бокова. Співачка Марина Круть (відома як КРУТЬ) виступить перед гостями Саміту у залі засідань Шотландського парламенту. 

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко говорить: «Свобода слова – це основоположна цінність, гарантована Конституцією України. Агресія Російської Федерації проти України позбавляє нас права на свободу, на власну історію та культуру. Українські митці, представники креативного сектору та журналісти борються не лише за свою країну, а й за демократичні цінності вільного світу, за культурне розмаїття та наше спільне майбутнє. Тому нам потрібно об’єднати зусилля для підтримки українських культури та медіа вже зараз». 

Українська програма «Культура та Свобода» завершується відповідями та роздумами міністрів культури. Після цього відбудеться перша з нової серії публічних подій Саміту: Наживо з Культурного Саміту, під час якої учасники цього дня, зокрема Володимир Шейко, Генеральний директор Українського інституту, о 19:30 за Києвом доєднаються до відкритого обговорення на YouTube, Facebook і Twitter (#CultureSummitLive). 

Генеральний директор Українського інституту Володимир Шейко коментує: «У той час, як усе українське суспільство постраждало від російської агресії, митці та творчі люди є одними з найбільш вразливих груп. Вторгнення Росії, а також інші війни та конфлікти у світі – це напад на наші основні свободи та цілісність пан’європейських і глобальних культурних відносин. Ми не повинні протистояти цим викликам наодинці». 

Цьогорічний Саміт збігається з 75-річчям Единбурзького міжнародного фестивалю, заснованого Рудольфом Бінгом, який втік з Німеччини у 1930-х роках, щоб створити та зберегти простір для роздумів про наслідки війни та її наслідків для свободи та культурного самовираження. Українська тема «Культура та свобода» стала третьою серед представлених на події. Вона не лише відповідає основним цінностям Единбурзького міжнародного культурного саміту, але й виступає тематичною лінзою, через яку розглядаються дві інші теми: «Культура та освіта» та «Культура та сталість».   

Більше інформації можна знайти на вебсайті Саміту www.culturesummit.com