Україна вперше візьме участь
у міжнародному фестивалі дебютних романів у Німеччині
Тамара Горіха Зерня вперше представить Україну на European Festival of the First Novel у м. Кіль (Німеччина)
Письменниця Тамара Горіха Зерня представить міжнародній аудиторії свій перший роман «Доця» (2019). Авторка презентує свою роботу разом із 12-ма письменниками-дебютантами з Європи.

«Доця» стала однією із найпомітніших літературних подій минулого року в Україні, зокрема, отримала звання «Книга року ВВС-2019». Участь авторки Тамари Горіха Зерня, а також Ірини Білоцерковської, директорки Видавництва Білка, в якому вийшла книжка, на European Festival of the First Novel стала можливою завдяки партнерству Ukrainian Institute – Український інститут з фестивалем.

Організатори перенесли фестиваль на жовтень, але найближчим часом відбудеться презентація збірки з перекладами уривків романів дебютантів трьома мовами – англійською, німецькою та французькою.

Очікуваннями від своєї участі у фестивалі ділиться українська письменниця:

"Якщо вашого тексту немає англійською (французькою, німецькою…) мовою, його немає взагалі. Як не прикро усвідомлювати українському автору, але це правда. Як виявилося, написати і видати книгу українською мовою в Україні – це тільки третина справи. Особливо, якщо це книга про війну, і крім художньої, несе у собі певну просвітницьку місію.

І якщо ви хочете донести свій твір до широкого читача, вам доведеться пройти тернистий шлях. Для українського видавництва вихід у Європу можна порівняти з першими кроками Русалоньки на суходолі.

Для того, щоб Україну принаймні почали сприймати як незалежну державу, знадобилося шість років війни. Для того, щоб українського автора почали сприймати як незалежну і повноцінну творчу одиницю, знадобиться шість разів по шість років.

І я щиро вдячна Ukrainian Institute - Український інститут за те, що вони взялися прискорити цей процес. Буквально підхопили під руку і запропонували своїх експертів, свій досвід, своїх перекладачів і свої можливості для просування. Для мене ця допомога є безцінною. Усвідомлення того, що ти не одна, що є люди та організації в Україні, які з тобою на одній хвилі, які рухаються у тому ж напрямку, що і ти – окрилює."

Дія гостросюжетного роману «Доця» розгортається навесні-влітку 2014 року у Донецьку. Його героїня проходить всі етапи зіткнення з новою воєнною та окупаційною реальністю. Змінюється країна, змінюється Донбас і змінюється вона. У романі з кінематографічною точністю фіксується процес перетворення «гречкосія» на воїна. Разом з тим, це книга про любов, яка виявляється у вчинках, а не словах.

European Festival of the First Novel відбувається з 2003 року. Щорічно на півночі Німеччини у федеральній землі Шлезвіґ-Гольштейн збирається потужна міжнародна професійна аудиторія – понад 120 письменників та понад 100 видавців із Австрії, Данії, Естонії, Іспанії, Латвії, Норвегії, Польщі, Угорщини, Франції, Фінляндії, Швейцарії та ін.