Можливості для письменників

Український інститут у Лондоні у партнерстві з Українським ПЕН та Українським інститутом організовує UKRAINE LAB – онлайн-резиденцію для шести письменників/ць на ранніх етапах кар’єри з України та Великої Британії. 

Резиденція забезпечить фінансову підтримку та професійний розвиток для написання текстів у жанрі творчий нон-фікшн, що розглянуть світові виклики через призму України.  

Протягом освітньої частини резиденції учасниці/ки вивчатимуть український досвід культурного спротиву під керівництвом міжнародних експерток/ів. На них чекають три тематичні семінари:  

  • Після Чорнобиля: культурний ландшафт постнуклеарної доби (Тамара Гундорова) 
  • Війна та брехня: кремлівські дезінформаційні кампанії (Пітер Померанцев)  
  • Театр війни: художні рефлексії воєнної травми (Олеся Хромейчук) 

Під час творчої частини резиденції учасниці/ки працюватимуть у парах, розподілених тематично. Вони розроблятимуть свої тексти під супроводом кураторки Української лабораторії (Саша Довжик), під час сесій внутрішнього рецензування та воркшопів із професійними письменницями з України (Ірина Шувалова) та Великої Британії (Джулія Белл). Результатом резиденції стане публікація написаних протягом резиденції творів українськими та англомовними медіа партнерами (Критика, Коридор, Тиждень; openDemocracy, MIR, The Ecologist). 

Резиденція пройде з 9 травня по 17 червня 2022 року у онлайн-форматі з можливістю відвідати Київ та Чорнобиль. 

Проект Ukraine Lab переосмислюється через війну Росії проти України. Ми прагнемо відновити його якомога швидше, наскільки ми зможемо. Кінцевий термін подання заявок – 30 травня 2022 року.

Дізнатися більше про вимоги та програму резиденції можна на сайті Українського інституту

Проєкт створено за підтримки Британської Ради та Українського інституту в межах Сезону культури Велика Британія / Україна 2022. 

У банері використано роботу Олександра Хвостенко-Хвостова, сценічна установка до вистави “МОБ” (за Е. Сінклером), 1924. Колекція Мистецького Арсеналу, Київ.