Розбіжності в трактуванні історичних подій стають підґрунтям для ефективнішої публічної дипломатії України
Дослідження медійного наративу щодо подій, які мають вплив на роль України у світових процесах
26 листопада в Українському кризовому медіа-центрі Український інститут та One Philosophy поділилися результатами дослідження європейських ЗМІ щодо висвітлення ключових історичних подій, які мають вплив на роль України у світових процесах.

На замовлення Українського інституту та One Philosophy, аналітична компанія Corestone здійснила контентний і контекстний аналіз європейських ЗМІ за 2018-2019 рр. щодо ключових подій ХХ сторіччя, які мають вплив на роль України у світових процесах. У 44 обраних найбільших виданнях Великої Британії, Німеччини, Франції, Польщі, України та Росії команда аналітиків проаналізувала 7392 матеріали на такі теми, як Голодомор, Друга світова війна, Чорнобильська катастрофа, демократичні процеси на пострадянському просторі, український авангард і «Розстріляне відродження».

«Цей проєкт фактично став першою ластівкою дослідницької діяльності Українського інституту. Він відкрив для нас лакуни, які ми плануємо змістовно заповнювати починаючи з наступного року через нашу діяльність. Наприклад, висновки з тем Голодомору та Чорнобиля вказують на те, що просування тематичних книжок і фільмів у ЗМІ могли би допомогти поширити знання про важливі історичні події. – прокоментував генеральний директор Українського інституту Володимир Шейко. – Ми бачимо своїм завданням також інформувати читачів західних ЗМІ про «європейські» елементи культурної історії України. Заохочувати їх до ознайомлення з дорадянською історією. Це є ключовим засобом для протидії будь-яким штучним наративам, які об'єднують ці країни в одну «пострадянську групу», не визнаючи їхньої самобутньої культурної спадщини. До речі, це відповідає місії Українського інституту, а саме: розвивати суб'єктність України».
Дослідження здійснили, щоб виявити розбіжності у тлумаченні основних історичних подій ХХ сторіччя і проаналізувати, як у цьому контексті згадувалася Україна.

Як зазначила засновниця One Philosophy Наталія Попович, яка виступила авторкою ідеї і співкураторкою дослідження: «Тлумачення минулого формує нашу політичну поведінку сьогодні. Це дослідження ілюструє, що Росія очікувано продовжує ставитися до України як об'єкту міжнародних відносин, а інші країни лише частково сприймають Україну як суб'єкт з чітко визначеною політичною та культурною ідентичністю. Виявлення «Вавилону» історичних наративів у європейських ЗМІ, а також аналіз помилок у формуванні власної колективної ідентичності на національному рівні — це перший крок до протидії російській оптиці, яка досі має вплив на те, як нас бачать за кордоном. Наступний крок — дослідження підручників історії у європейських країнах. Адже формування історичних знань серед молоді може мати значні наслідки для реконфігурації ментальної карти Європи в геополітичному та геокультурному сенсі. Крім того, в Україні ще живі свідки трагічних сторінок української історії ХХ століття. Їхні історії, розказані мовою сучасного мистецтва, безсумнівно, допомогли б громадянам інших країн краще зрозуміти Україну».

У презентації взяли участь журналістка і аналітикиня ГО «Інтерньюз-Україна», координаторка проєкту «Stories from Ukraine» Ірина Матвіїшин, яка поділилася результатами нещодавнього опитування міжнародних журналістів та експертів. А також керівниця Групи аналізу гібридних загроз Українського кризового медіа-центру Любов Цибульська, яка розповіла про маніпуляції історичними наративами як елемент ведення гібридної війни.


Ознайомитися з дослідженням можна за посиланням.

One Philosophy ― консалтингова група, яка готує бренди, репутацію, команди та суспільство до майбутнього. Група об'єднує 5 агенцій: Beit Agency, Beit Health & Social Impact, Changers, Republic і Solutions for People.