Пам'ятний концерт, присвячений Йозефу Роту
Концерт, присвячений ювілею та роковинам німецькомовного письменника, відбувся у м. Броди
4 серпня 2019 року.

4 серпня у львівському місті Броди відбулася непересічна подія: грандіозний концерт на декілька годин об'єднав понад 200 митців з усього світу.
Симфонічний оркестр, під керівництвом головної диригентки опери Граца Оксани Линів, виконав серію творів, присвячену 125-річчю від народження та 80-річчю по смерті Йозефа Рота.
Концертом пам'яті розпочався третій фестиваль LvivMozArt, який заснувала відома українська диригентка Оксана Линів. Під її диригуванням прозвучав твір сучасної української композиторки Богдани Фроляк "Kyrie eleison", прем'єра твору американського скрипаля Абраама Броди (написаного спеціально для концерту!) та масштабна 3 симфонія "Kaddish" американського композитора Леонарда Бернстайна, сина єврейських емігрантів з України.
Йозеф Рот є одним із найвидатніших німецькомовних авторів ХХ сторіччя, чия драматична доля поєднала українську, австрійську та єврейську історії і стала символом нерозривних зв'язків України з історією Європи.

"Через призму непересічної постаті Йозефа Рота в цьому проєкті говориться про дуже багато речей: про плинність кордонів, множинність і складність ідентичностей; про питання пам'яті й комеморативних практик і те, як говорити про трагедію; також про проблематику особистої й колективної травми втраченого дому і втраченого світу, яку в Україні пережили й продовжують переживати багато людей, а також - емпатію і співпереживання", – ділиться враженнями керівниця комунікаційного відділу Українського інституту Тетяна Олійник.

Український інститут підтримав висвітлення проєкту за кордоном в рамках програми Двостороннього року культури Україна-Австрія 2019.
Left
Right
Фото: Роман Балук
Фото: Олександр Шамов
Фото: LvivMozArt
Фото: LvivMozArt