Футболіст Андрій Ярмоленко озвучив зруйнований стадіон у Чернігові

Великий футбол починається з сотень маленьких кроків і великої дитячої мрії. Мрії хлопчиків з Чернігівщини починалися зі стадіону ім. Юрія Гагаріна, зокрема шлях півзахисника еміратського «Аль-Айн» Андрія Ярмоленка. Футболіст став голосом стадіону у новому відео проєкту «Postcards from Ukraine».   

Андрій Ярмоленко — капітан національної збірної України та її другий бомбардир, автор найшвидшого голу в історії збірної — на 15 секунді матчу. Наразі грає за еміратську команду, яку тренує українець Сергій Ребров. Андрій згадав початок своєї футбольної кар’єри у Чернігові, розповівши історію стадіону, що зберігав спогади дитинства, а тепер сам може стати спогадом.

Про стадіон ім. Юрія Гагаріна

Стадіон входить до Олімпійського навчально-спортивного центру «Чернігів». Саме звідси і з футбольного клубу «Десна», для якого стадіон ім. Ю. Гагаріна є домашньою ареною почалася кар’єра віцечемпіона Європи Олега Кузнєцова.

У ХІХ столітті на цьому місці був міський сад, а 1936 року з метою розвитку фізичної культури чернігівців тут побудували стадіон на 3 тисячі глядачів. У роки Другої світової війни він суттєво постраждав від бомбардувань, відновлення почали тільки в 50-х роках. Ім’я людини, яка першою побувала в космосі, стадіону присвоїли, коли Юрій Гагарін і здійснив свій історичний політ. А згодом мешканці Чернігова зустрілися з космонавтом на стадіоні особисто.

У часи незалежності України Чернігівська міська рада взяла на себе офіційне зобов’язання зберегти стадіон ім. Ю. Гагаріна як базу олімпійської підготовки та зробити все, аби він відповідав вимогам Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій (IAAF). Чернігівці продовжували роботу, аби спорткомплекс повністю відповідав вимогам УЄФА.

«У наші дні Чернігів мав арену, готову приймати матчі найвищого рівня. А потім почалася війна. Стадіон, який зробив мою дитячу мрію реальністю, рознесли фугасними бомбами», — говорить Андрій Ярмоленко у відео.

5 березня 2022 року під час облоги Чернігова була зруйнована східна трибуна. А 11 березня ворожа авіація пошкодила й поле. Стадіон, де протягом десятиліть тренувалися цілі покоління українців, де зростали майбутні чемпіони, де здійснювалися дитячі мрії, зруйнували російські окупанти. Втім, можна знищити трибуни, але не мрії. 

«Postcards from Ukraine»/«Листівки з України» — проєкт Українського інституту, який розповідає про зруйновані памʼятки України. За підтримки USAID створено єдину базу із близько 100 пам’яток, де можна побачити масштаби руйнувань та прочитати історію кожної українською та англійською мовами. 

Команда проєкту закликає розповідати світові про знищення української культури, розповсюджувати листівки в соціальних мережах та надсилати їх своїм друзям за кордоном, щоб світ дізнався правду про те, як Росія знищує культурну спадщину України. Використовуйте хештег #PostcardsFromUkraine.