Німецький співак Малік Харріс озвучив зруйновану пам’ятку у Тростянці, Сумщина

Будинок Леопольда Кеніга — пам’ятка архітектурного мистецтва, що знаходиться посеред дендропарку у місті Тростянець. Маєток належав одному з найбільших цукрових магнатів кінця ХІХ століття. У новому відео проєкту «Postcards from Ukraine» учасник Євробачення 2022 розповідає історію унікальної пам’ятки, яку тепер зруйновано вдруге.

Малік Харріс недноразово висловлювався на підтримку України, а на національному відборі до пісенного конкурсу вийшов на сцену зі словами «Я — з Україною», написаними на гітарі. У проєкті Українського інституту про зруйновані пам’ятки України співак не випадково розповідає про Будинок Кеніга. Магнат був також господарем вілли на Кобленцер-штрассе — сучасної резиденції президента Німеччини у місті Бонн.

Маєток зведено у стилі модерн. Він зберігав неповторні пам’ятки початку ХХ століття: унікальний паркет і дубові сходи, автентичні каміни, бібліотеку про лісництво на понад 15 тисяч книг, яку почали збирати ще в часи Кеніга. 

Свого часу родина Кенігів суттєво змінила вигляд будівлі. Зокрема, фасадам додали барокових форм, декорували їх пілястрами та барельєфами у формі янголів і химер. Понад століття вона була яскравим прикладом того, як жила Україна до настання радянських часів:

«А зараз — того, як Росія, не шкодуючи засобів, нищить українську культуру і саме життя», — додає Малік Харріс у відео.

Зведена однією з останніх в ансамблі, ця будівля має, можливо, найтрагічнішу долю. За час свого існування будинок управителя маєтками Кеніга двічі зазнавав руйнувань. Уперше — під час Другої світової війни, коли Тростянець був окупований німецькими військами. Його підірвали, але споруда була відбудована на початку 1950-х років.

Удруге будинок постраждав 27 березня 2022 року, коли російські війська спалили цю унікальну пам’ятку архітектури національного значення, відступаючи з м. Тростянець. Прямі обстріли російськими танками й пожежа в будинку суттє

«Postcards from Ukraine»/«Листівки з України» — проєкт Українського інституту, який розповідає про зруйновані памʼятки України. За підтримки USAID створено єдину базу із близько 100 пам’яток, де можна побачити масштаби руйнувань та прочитати історію кожної українською та англійською мовами. 

Команда проєкту закликає розповідати світові про знищення української культури, розповсюджувати листівки в соціальних мережах та надсилати їх своїм друзям за кордоном, щоб світ дізнався правду про те, як Росія знищує культурну спадщину України. Використовуйте хештег #PostcardsFromUkraine