Cоліст гурту Kalush Orchestra Тимофій Музичук озвучив Центральний будинок культури в місті Ірпінь

Тимофій Музичукукраїнський музикант та сопілкар, який у 2022 році став переможцем пісенного конкурсу Євробачення в складі гурту Kalush Orchestra. Він озвучив історію зруйнованого російськими окупантами ірпінського будинку культури, аби про злочини російської армії дізнався весь світ.

Міжнародна кампанія Українського Інституту Postcards from Ukraine розповідає про унікальні історичні та культурні памʼятки України, які були пошкоджені або повністю зруйновані під час повномасштабної війни

Про Центральний будинок культури в місті Ірпінь: 

Центральний будинок культури в місті Ірпінь з’явився одним із перших серед подібних закладів на території України після Другої світової війни. Ініціатором будівництва виступила місцева громада: люди прагнули дбати про культурний розвиток спільноти міста. Мешканці Ірпеня завжди пишалися цією важливою ініціативою. 

Офіційне відкриття відбулось восени 1954 року: глядацька зала на 484 місця, фойє, гримерна, хореографічний, вокальний і театральний класи. Уже в перший рік існування Будинку культури там запрацювали близько 15 дитячих і дорослих творчих колективів. Із плином часу насиченість культурного та соціального життя в його стінах лише зростала.

“Люди збудували будинок культури за власної ініціативи й своїм коштом. Тут вони співали, влаштовували мовні клуби та вистави, ходили на концерти артистів, яких любили. Виступав тут і я з фольклорним ансамблем Кралиця. На сцені, якої більше вже немає,говорить Тимофій Музичук у відео. 

Тимофій народився в творчій, музичній родині. Мати — викладачка гри на бандурі у музичній школі, бабуся — керівниця фольклорного ансамблю. Сам Музичук був артистом академічного ансамблю й викладає в Київському палаці дітей та юнацтва. Тому він як ніхто розуміє цінність подібних культурних установ, для локального та глобального розвитку.

В перші дні повномаштабної війни росії проти України, в лютому 2022 місто Ірпінь стало щитом для української столиці й потрапило під окупацію. В ході запеклих боїв прийняв на себе удар і будинок культури, який понад 70 років гуртував довкола себе жителів міста. Російські окупанти в результаті обстрілів пошкодили фасади, інтер’єри та перекриття будівлі.

Після деокупації на знак підтримки та солідарності Ірпінь відвідали численні представники світової спільноти, що не залишили поза увагою й Будинок культури. Його обстріляний фасад небесно-блакитного кольору та зруйновані стіни стали важливими символами кліпу на пісню знаменитого англійського співака Еда Ширана в колаборації з українським гуртом Антитіла. А також біля Будинку культури в Ірпені виступив просто неба видатний литовський піаніст Даріус Мажинтас. Ці зруйновані стіни й саме місто стали символами війни, в якій росія намагається знищити українську культуру. Втім, безрезультатно, бо можна знищити стіни, але не можна знищити культуру.  

«Postcards from Ukraine»/«Листівки з України» — проєкт Українського інституту, який розповідає про зруйновані памʼятки України. За підтримки USAID створено єдину базу із близько 100 пам’яток, де можна побачити масштаби руйнувань та прочитати історію кожної українською та англійською мовами.   

Команда проєкту закликає розповідати світові про знищення української культури, розповсюджувати листівки в соціальних мережах та надсилати їх своїм друзям за кордоном, щоб світ дізнався правду про те, як Росія знищує культурну спадщину України. Використовуйте хештег #PostcardsFromUkraine.