Postcards from Ukraine: Адміністраторка USAID Саманта Пауер стала голосом Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна

Американська дипломатка, політологиня, журналістка та адміністраторка USAIDСаманта Пауер, яка зараз перебуває з візитом у Києві, озвучила історію зруйнованої російськими військами будівлі економічного факультету Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна. Таким чином дипломатка підтримала міжнародну кампанію Українського Інституту «Postcards from Ukraine».   

Про Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна: 

Харків вважають студентською столицею України, а ХНУ ім. Василя Каразіна, заснований 1804 року — одним із найстаріших закладів вищої освіти не лише в Україні, а й у Східній Європі. Разом з іншими провідними європейськими університетами він підписав Велику хартію університетів, що започаткувала Болонський процес. У стінах університету свого часу працювали всесвітньо відомі нобелівські лауреати: Ілля Мечников, Лев Ландау та Саймон Кузнець. 

У наш час ХНУ — це потужна освітня структура, яка налічує 8 інститутів і 17 факультетів. Його економічний факультет розташований у самісінькому центрі міста в історичній будівлі, де за радянських часів знаходився так званий Народний комісаріат праці. Будівля факультету має статус культурної пам’ятки. Збудована в 1920-х роках за проєктом Сергія Тимошенка, якого називають батьком сучасної української архітектури початку ХХ століття, будівля економічного факультету є однією з перших залізобетонних споруд в Україні. 

Наприкінці лютого 2022 року навчальний процес університету, як і всіх інших ВНЗ України, перервала війна. У кінці березня прес-служба ХНУ повідомила, що внаслідок російської агресії в одному з найстаріших університетів Східної Європи не залишилося жодного корпусу, який би не постраждав від обстрілів. Але найбільше ушкоджена будівля економічного факультету, яку практично вщент знищили російські ракети. 

Не оминули російські обстріли й споруди, розташовані на території університету, які мають статус пам’яток національного значення. Зокрема, Антоніївський храм, зведений у період із 1823 по 1831 роки за проєктом українського архітектора Євгена Васильєва.  

Постраждала й одна з найстаріших книгозбірень України — Центральна наукова бібліотека ХНУ ім. Василя Каразіна. Її заснували разом з університетом ще 1804 року. А будівлю, в якій вона розміщувалася дотепер, звели в 1901–1903 роках у стилі класицизму з елементами неоренесансу за проєктом одного з найвидатніших архітекторів Харкова — Віктора Величка. 

«Університет ще один приклад стійкості українців, адже попри все продовжує функціонувати та готується до нового академічного року. Це доводить, що можна зруйнувати стіни, але не можна зруйнувати дух інтелектуальної свободи»,   — говорить Саманта Пауер у відео.  

«Postcards from Ukraine»/«Листівки з України» — проєкт Українського інституту, який розповідає про зруйновані памʼятки України. За підтримки USAID створено єдину базу із близько 100 пам’яток, де можна побачити масштаби руйнувань та прочитати історію кожної українською та англійською мовами.      

Команда проєкту закликає розповідати світові про знищення української культури, розповсюджувати листівки в соціальних мережах та надсилати їх своїм друзям за кордоном, щоб світ дізнався правду про те, як Росія знищує культурну спадщину України. Використовуйте хештег #PostcardsFromUkraine.