Крим, 5 ранку — у Лондоні пролунають історії політичних в’язнів Криму

«Крим, п’ята ранку» — це документальний інтерактивний перформанс на основі п’єси українських авторок Наталки Ворожбит та Анастасії Косодій, режисеркою стала Джозефін Бартон.

Крізь особисті історії, свідчення любові й боротьби в теперішньому Криму п’єса зосереджується на порушеннях прав людини на півострові після незаконної тимчасової окупації Криму Росією. З 2014 року громадські активісти, зокрема представники корінного народу Кримського півострова – кримські татари, зазнають переслідувань з боку російських окупаційних військ. Трейлер тут.

Через інтерв’ю активістів пролунають історії 11 політв’язнів, журналістів та їхніх сімей. «Крим, п’ята ранку» зосереджується на життєво важливих питаннях правосуддя й культурної свободи. Ми почуємо від дружин політичних в’язнів про їхнє життя, дружбу та любов. Про те, як вони берегли свої домівки, заручившись підтримкою згуртованої жіночої спільноти, а також про те, як цей досвід їх змінив та зробив ще сильнішими.

Участниками перфомансу стануть Лаура Ханна (The Globe, Almeida, Royal Court), Лейла Алдж (The Globe, RSC) і Валід Елгаді (RSC, BBC, Netflix), а також активісти та журналісти, зокрема письменник, редактор і співзасновник «Byline Times» Пітер Джукс, українська журналістка та активістка Марія Романенко, письменниця «Byline Times», колишня британська дипломатка і амбасадорка Олександра Голл. Вони проведуть читання «Крим, п’ята ранку» у Великій Британії в театрі «Kiln». Після перфомансу відбудеться пост-шоу розмова, яку проводитиме Мартін Брайт, головний редактор «Index on Censorship» (спікери будуть оголошені незабаром).

Вхід вільний

Реєструйтеся на сайті театру “Kiln”.

Перфоманс є частиною Сезону культури Велика Британія/Україна, організованого Британською Радою та Українським інститутом. Він продюсується Dash Arts та фінансово підтриманий театром «Kiln».

Проєкт «Крим, 5 ранку» був ініційований Українським інститутом та Міністерством закордонних справ України у рамках Кримської платформи, у співавторстві з Дмитром Костюминським та театральною компанією «Dollmen».