Музей історії польських євреїв “POLIN” запускає аудіогід українською мовою ​

Варшавський Музей історії польських євреїв “POLIN” впроваджує аудіогід для україномовних відвідувачів. Це спільний проєкт співпраці з музеєм Посольства України в Польщі та Українського інституту. Обрати україномовну аудіоекскурсію в музеї “POLIN” можна буде вже в серпні 2019 року.

Українські аудіогіди у провідних музеях світу – довгострокова програмна ініціатива Українського інституту, яка передбачає впровадження системи аудіогідів українською. Проєкт здійснюється з метою популяризації української мови та культури в світі та реалізується спільно з дипломатичними установами України за кордоном.

“Для нас велика честь, що “POLIN” підтримав таку важливу для України ініціативу і збільшив можливості для україномовного сегменту відвідувачів. Ми віримо, що через проекти такого формату окреслюється українська суб’єктність у світовому контексті, адже такі музеї, як “POLIN” відвідують мільйони туристів з усього світу”, – вважає Володимир Шейко, генеральний директор Українського інституту.

Співпрацю між Українським інститутом та музеєм “POLIN” за підтримки Посольства України у Республіці Польща було розпочато в березні 2019 року. Для постійної експозиції, яка представляє 1000 років історії польських євреїв – від Середньовіччя до сьогодення – розроблено 200 аудіо екскурсій.

«Дуже приємно, що саме Музей історії польських євреїв – POLIN став одним з перших у Польщі та Європі загалом, де впроваджено аудіо-гід українською мовою. Це вкрай потрібний проект, який став можливим завдяки ефективній співпраці Українського інституту, Посольства України в Польщі та музею. Для громадян України, кількість яких у Польщі зростає і на сьогодні сягає понад мільйона осіб, це є додатковим приводом пишатися тим, що ми є українцями, що Україну знають і цінують, що Українська держава дбає про своїх громадян за кордоном і створює для них нові можливості. З одного боку, це можливість краще пізнавати країну та суспільство, в якому вони тимчасово проживають. А з іншого, коли звучить українська мова в одному з найпрестижніших музеїв світу – це також добрий приклад зміцнення міжнародного іміджу України та української мови як однієї з популярних європейських мов», – відзначив Посол України Андрій Дещиця.

Виконуючий обов’язки директора Музею історії польських євреїв POLIN Зигмунд Стемпінські у свою чергу зазначив: «Я хотів би подякувати українському Послу Андрію Дещиці та генеральному директору Українського Інституту Володимиру Шейку, які внесли свій внесок у реалізацію проекту. Цей аудіо-путівник дозволить громадянам України більш комфортно відвідувати наш музей; ми дуже радіємо, що тисячі громадян України вже нас відвідали. Однак ми хочемо заохотити завітати до нас тих, хто ще не чув про музей POLIN, Українська громада у Варшаві є великою, і ми сподіваємось, що наша пропозиція буде користуватися інтересом, оскільки історія, представлена в POLIN, нерозривно переплітається з історією наших сусідів».

Ініціативу україномовних аудіогідів у провідних музеях світу було започатковано у 2018 році пілотним проєктом Українського інституту в Національному музеї у Варшаві. Уже цього року аудіогіди українською також будуть доступні у Віденському Бельведері, в рамках реалізації програми двостороннього року культури Україна-Австрія 2019. Наступною країною, де буде впроваджена ініціатива, стане Німеччина.

Фото: polin.pl