Мовою тіла: Українські біженці стануть співавторами вистави польського хореографа Мачея Кузьмінські 

Відбудеться прем’єра польсько-української вистави хореографа Мачея Кузьмінські, створеної під впливом війни в Україні та руху біженців. 

У документальному проєкті “Every Minute Motherland” танцівники мовою тіла поділяться особистим досвідом останніх місяців. Виставу покажуть 25 серпня у Гданську та 26 серпня у Лодзі, плануються трансляції онлайн.  

“Війна привела у рух весь світ, масово змусивши людей до фізичних переміщень та до внутрішніх трансформацій. Все, що ми звикли сприймати як належне, набуло зовсім інших сенсів”, каже Мачей Кузьмінські.  

Хореограф досліджує, як війна впливає навіть на тих, хто живе далеко від бойових дій. У “Every Minute Motherland” він розглядає війну як потужну силу, яка знову й знову призводить до переосмислення цінностей, ідентичностей, понять безпеки та дому. Хореограф сподівається, що проєкт зможе сприяти порозумінню між людьми: “Я бачу, наскільки по-різному одні й ті самі події сприймають в різних частинах Європи, і це відкриття мене вразило”. 

У виставі беруть участь 7 першокласних танцівників, які також є її співавторами. Серед них  львів’янки Анна Милославська та Віталія Васьків і жительки Дніпра Дар’я Коваль й Анастасія Іванова, які вимушено покинули рідні міста. Рух “на межі можливостей” — основа майбутньої вистави. 

Участь у цій виставі це можливість продовжувати свою справу та водночас робити щось корисне для країни”, коментує танцівниця Анна Милославська. 

Проєкт створено в рамках резиденції / прем’єри 2022 Klub Żak в партнерстві з Materia Łódź (програма Przestrzenie Sztuki) фондом Creators for Ukraine (заснованим CIAS та ZAIKS) та Українським інститутом.

Познайомитися з роботами Мачея Кузьмінські можна на сайті за посиланням.

 

Довідка 

Мачей Кузьмінські польський хореограф, педагог, продюсер. Випускник лондонської Trinity Laban Conservatory, де вивчав хореографію та танцювальний театр. Засновник Polish Dance Network. У своїх роботах Мачей зачіпає актуальні політичні та соціальні проблеми, а також досліджує філософські та метафізичні питання. 

З 2014 року роботи хореографа були представлені у 21 країні та здобули понад 20 міжнародних відзнак та нагород.