У Лондоні відбудеться прем’єра музично-театрального перформансу «Пісні Бабиного Яру»

21 листопада 2021 року у Лондоні відбудеться прем’єра музично-театрального перформансу «Пісні Бабиного Яру».

За участі трьох українських музикантів — харків’янина Юрія Гуржи, чорнобильчанки Свєти Кундіш та львів’янки Мар’яни Садовської — проєкт «Пісні Бабиного Яру» розкриває забуті історії одного з найбільш трагічних періодів в історії України.

 

 

Через традиційні їдишські та українські народні пісні, поезію та театральний сторітелінг митці вирушать у подорож часом подій минулого століття. У вересні 1941 року нацистські окупаційні війська протягом двох днів вбили понад 33 000 євреїв у Бабиному Яру в Києві. За наступні два роки нацистської окупації Бабин Яр став місцем вбивства понад 100 000 людей.

 

 

Перформери оспівають історії громад, знищених політичними силами, під впливом яких перебувала Україна у ХХ ст. Перформанс стане символічним актом артикуляції альтернативного наративу історії України, що говоритиме про історію голосами простих людей, представників української та єврейської громад і стане актом комеморації та переосмислення пам’яті одного із найтрагічніших періодів минулого України.

 

 

Текстовою частиною перформансу стала поезія Мар’яни Кіяновської, Нехами Ліфшиц та Анатолія Кузнєцова. Яель Шавіт займалася драматургією перформенсу, режисеркою стала художня директорка міжнародної мистецької організації Dash Arts Джозефіна Бартон.

 

 

Перформанс відбудеться у межах лондонського фестивалю EFG London Jazz Festival. Переглянути перформанс можна буде як у залі, так і онлайн. Мови перформансу — їдиш, українська, російська, іврит та англійська. Також покази вистави відбудуться в Україні та Німеччині.

 

 

Проєкт «Пісні Бабиного Яру» створений у партнерстві з Українським інститутом та Гете-Інститутом Україна за підтримки Maria Björnson Memorial Fund, Shoresh Charitable Trust, Goethe-Institut London та Ukrainian Institute London.