Українські вистави HD на Міжнародному фестивалі «Схід-Захід» у Польщі

З 17 по 23 серпня 2020 року у Кракові (Польща) відбудеться VII Міжнародний фестиваль українського театру «Схід-Захід». Цього року фестиваль пройде у форматі «театру у кіно» та онлайн. Український інститут представить польським глядачам записи п’яти сучасних українських вистав.

До професійної театральної програми, сформованої організатором фестивалю Фундацією Масових Видовищ у партнерстві з Українським інститутом, увійшли такі вистави:

  • «Погані дороги». Драматична п’єса авторки Наталії Ворожбит Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра (режисерка – Тамара Трунова).
  • «Схід-Захід» створена за п’єсами підлітків зі Східної та Західної України Київського театру «Актор» (режисерка – Влада Бєлозоренко).
  • «Осінь на Плутоні» – нова версія незалежного театрального проєкту Сашка Брами (Львів), створеного за розповідями мешканців геріатричного пансіонату.
  • Моновистава «Анігіляція» Totem Dance Group (режисерка – Крістіна Шишкарьова, хореограф і виконавець – Ярослав Кайнар).
  • «Alpha» — танцвистава від n’Era Dance Group (режисер і хореограф – Владислав Детюченко).

Відеоверсії вистав можна буде переглянути у кінотеатрі «Paradox» Центру молоді імені Генрика Йордана, а також у відкритому доступі онлайн протягом 24 годин з моменту прем’єри на Youtube-каналі організатора фестивалю.

«Складні часи вимагають складних і, часом, незвичних рішень, — пояснює директорка фестивалю «Схід-Захід» Надія Мороз-Ольшанська. — Якщо би хтось минулого року запропонував нам зробити фестиваль у форматі показів записів вистав в кінотеатрі та онлайн, ми б розцінили це швидше як жарт, аніж реальну пропозицію. Але пандемія внесла свої корективи. Зміни торкнулися не лише творців, але й глядачів. Останні змінюються навіть більше, бо глядач має підготувати своє сприйняття театру. Якщо раніше театр був місцем безпосереднього діалогу і передачі емоцій, то тепер він використовує можливості кінематографу для таких цілей».

До програми фестивалю також увійдуть сценічні читання п’єс «Час пілатесу» Ольги Мацюпи та «Крізь шкіру» Наталії Блок. Читання «Крізь шкіру» (режисерка Наталія Сиваненко) відбудеться у партнерстві з Диким театром, а до постановки сценічного читання «Час пілатесу» долучається Тамара Трунова – головна режисерка Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра. Сценічні читання п’єс реалізуються у партнерстві з ГОГОЛЬFEST та OpenTheatre Україна. Читання пройдуть онлайн у форматі zoom-конференцій і транслюватимуться на Youtube-каналах організацій-партнерів.

Читання відбудуться в рамках «Trasmission.ua: drama on the move. Poland» – довгострокової програми Українського інституту з підтримки, промоції та перекладу сучасної української драматургії.

Повна програма фестивалю доступна за посиланням.

Вистави, які будуть представлені на Фестивалі «Схід-Захід» були обрані Українським інститутом та Фундацією Масових Видовищ наприкінці 2019 року на підставі конкурсу.

Міжнародний фестиваль українського театру «Схід-Захід» у Кракові, заснований Фундацією Масових Видовищ у 2014 році, підтримує та популяризує український театр, представляє найкращі зразки сучасного українського та світового театрального мистецтва в Польщі.