У Австрії пройде ретроспектива українського кіно Filmland Ukraine – Kino im Ausnahmezustand (Кінокраїна УкраїнаКіно надзвичайного стану) 

12–31 травня 2022 року австрійський кіноархів Filmarchiv Austria представить ретроспективу сучасного українського кіно з 2014 року.

Окрім програмної роботи, організація підтримає боротьбу українців за незалежність збором коштів для надзвичайної допомоги Україні організації SOS-Kinderdorf. Програма створена у співпраці з Українським інститутом та Vienna International Film Festival. 

Український кінематограф за останні вісім років пережив величезний стрибок якості, що також принесло йому велике міжнародне визнання. Це молоде кіно, яке відображає постійну загрозу і пов’язану з цим невизначеність різноманітними та захоплюючими способами. Таке, яке не замовкає навіть під прицілом ворожої зброї. 

«Задовго до повномасштабного російського вторгнення Український інститут та Австрійський кіноархів планували спільний проєкт. Зараз, коли на нашу суверенну, мирну країну скоєно жорстокий і невиправданий напад, ми особливо вдячні за підтримку нашим партнерам, що надають платформу українським фільмам та їх творцям. Ми раді, що глядачі кінотеатру Metro Kinokulturhaus мають можливість познайомитися з різними регіонами України та їхніми жителями через 16 фільмів. Зняті українськими та іноземними режисерами, вони розповідають пронизливі історії на універсальні теми: від дорослішання та втілення мрій до пошуку шляху додому, життя спочатку та створення мистецтва. Це дозволить закордонному глядачеві краще зрозуміти Україну», – зазначає Наталія Мовшович, керівниця напряму «Кіно» Українського інституту. 

Куратор: Флоріан Відеггер

 

До добірки увійшли українські стрічки, відзначені на багатьох міжнародних кінофестивалях, такі як Атлантида (Валентин Васянович, 2019), Стоп-земля (Катерина Горностай, 2021), Цей дощ ніколи не скінчиться (Аліна Горлова, 2020), Плем’я (Мирослав Слабошпицький, 2014), Земля блакитна, ніби апельсин (Ірина Цілик, 2020), та інші. 

Детальніше на сайті Filmarchiv Austria.