Фестиваль Sheffield DocFest оголошує програму з українським фокусом “Пароль: Паляниця”

На знак солідарності з Україною фестиваль Sheffield DocFest оголошує “Пароль: Паляниця”, спільну з Docudays UA документальну програму, яка відкриє програму Британської Ради та Українського інституту
“Сезон культури Велика Британія/Україна” світовою прем’єрою фільму “Один день в Україні” від Babylon’13’s

Sheffield DocFest оголошує програму з українським фокусом “Пароль: Паляниця”, яка розпочнеться світовою прем’єрою фільму “Один день в Україні” від колективу кінематографістів Babylon’13. Цей спільно створений фільм розповідає про один день війни в Україні – 14 березня 2022 року.

Український фокус передбачає участь в програмі Sheffield DocFest, виставку альтернативної реальності, індустріальну програму та дискусії. Зокрема, будуть представлені та організовані:

  • 4 повнометражні документальні фільми в офіційному відборі Sheffield DocFest
  • 4 повнометражні документальні фільми з офіційного конкурсу Docudays UA
  • Кураторський показ від Docudays з дискусією
  • VR, мистецькі та TikTok-роботи на виставці альтернативної реальності
  • 5 проєкти на стадії розробки, відібрані для MeetMarket на Sheffield DocFest
  • 3 проєкти на стадії Works-in-Progress у партнерстві з Українським інститутом
  • Українська делегація кінорежисерів і художників за підтримки Британської Ради

Ця комплексна програма є жестом вираження солідарності з Україною. Вона пропонує зустрітися із зучасними українським життям, зокрема і з жахливою реальністю повномасштабної війни. Команда Sheffield DocFest ініціювала програму з бажання підтримувати й співпрацювати з колегами з Docudays UA та партнерами з Українського інституту і Британської Ради. Програма створює простір, де українські кінематографісти та художники можуть бути побаченими, продовжуватимуть розвивати нові проекти та підтримувати українську культуру.

Через війну у березні цього року не відбувся Docudays UA, головний міжнародний фестиваль документального кіно в Україні про права людини. Sheffield DocFest запропонував Docudays UA разом створити програму, до якої увійшли чотири українські фільми з офіційного конкурсу Docudays. Також Docudays UA організував показ та дискусію, щоб побачити нинішню військову агресію у контексті, зрозумівши, як українські документалісти пережили та осмислили роки після Революції Гідності у 2014 році.

Український інститут уже співпрацював із Sheffield DocFest, організовуючи приїзд до Шеффілда делегації режисерів із проєктами на стадії works-in-progress в рамках давно запланованого “Сезону культури Велика Британія/Україна”. Це останній з кількох ініціатив DocFest та Українського інституту, які відбулись за останнє десятиліття. Після повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року ця ініціатива здавалась не можливою.

“Той факт, що ця співпраця розширилась і тепер представлена в усій нашій програмі, є свідченням не лише чудових документальних фільмів, які знімає Україна, а й стійкості та відданості наших українських колег, які, незважаючи на неймовірні виклики, живуть у воєнному стані, продовжують боротися за майбутнє української культури”.

– Клер Стюарт, тимчасовий генеральний директор Sheffield DocFest

Назва програми “Паляниця” – це великий український традиційний хліб із зерна пшениці. Саме слово з початку війни вживалося на блокпостах для виявлення диверсантів. Навіть російськомовний українець легко впорається з вимовою слова “Паляниця”. А росіянин не може вимовити м’який звук “ц”, якого немає в російській мові. Це слово породило безліч інтернет-мемів, постерів і популярних пісень. Є навіть запис радіоперехоплення, на якому російські військові тренуються говорити це слово один одному, побоюючись бути викритим. Саме це слово свідчить про українську ідентичність і приносить відчуття безпеки.

“Від імені всієї команди Docudays UA дякую чудовим людям із Sheffield DocFest за ініціативу створити цьогорічну програму солідарності з Україною. У рік, коли в нашій країні почалася війна і коли ми змушені відкласти наш фестиваль до моменту визволення від ворога, це неоціненний крок. Нові українські фільми та проекти, пропри все, зможуть отримати оцінки шанувальників та журі.”

– Роман Бондарчук, арт-директор Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Британська Рада та Український Інститут вже деякий час планували провести культурний сезон у 2022 році, який першопочатково був присвячений 30-річчю дипломатичних відносин Великої Британії та України. Вторгнення в Україну у лютому зміцнило рішучість створити сезон, відродивши інтерес до української культури та спадщини. В межах річної програми Сезон має на меті зміцнити та поглибити культурне партнерство між обома країнами, а також надати нові можливості для культурного обміну, зокрема через резиденції, бесіди, фільми та лекції. Програма буде зосереджена на змінених потребах та пріоритетах українського сектору та дасть право голосу українським креативникам, як у Великій Британії, так і онлайн. Британська Рада має давні стосунки з Sheffield DocFest, тому відкриття сезону тут має особливе значення.

“Британська Рада та Український Інститут із задоволенням співпрацюють над Сезоном культури та відкривають його на Sheffield Doc Fest. Кіно є ключовим творчим сектором в Україні, і зараз як ніколи важливо, щоб нові стрічки, що показують сучасну українську культуру, були побаченими та доступними міжнародній аудиторії”, – Скотт Макдональд, виконавчий директор Британської ради, та Володимир Шейко, генеральний директор Українського інституту.

У рамках “Сезону Велика Британія/Україна” та за підтримки Британської Ради делегація українських кінематографістів і художників відвідає Шеффілд, щоб представити свої документальні фільми, VR та художні роботи. Відібрані команди проектів також візьмуть участь у MeetMarket, флагманському форумі Sheffield DocFest, який об’єднує вибрані команди з широкою мережею міжнародних представників індустрії на фестивалі. Команда DOCU/PRO від Docuday зробила важливий внесок у відбір на MeetMarket. Крім того, три фільми візьмуть участь у презентаціях Work-In-Progress, які було заплановано заздалегідь. Ці проєкти були відібрані за результатами відкритого конкурсу.

Показ українських документальних фільмів в офіційному відборі Sheffield DocFest включає:

  • Крихка пам’ять”, Україна, Словаччина, 2022, Ігор Іванько – прем’єра у Великій Британії

Ігор Іванко показує життя свого діда Леоніда Бурлаки, кінооператора часів слави Одеської кіностудії, у якого діагностують хворобу Альцгеймера.

  • Один день в Україні”, Україна, Польща, 2022, Володимир Тихий – світова прем’єра

Колектив кінематографістів Babylon’13, утворений під час Майдану, зосереджується на подіях 14 березня 2022 року – 2944-го дня російсько-української війни.

  • Назовні”, Україна, Нідерланди, Данія, 2022, Ольга Журба – прем’єра у Великій Британії

Потужний дебютний фільм Ольги Журби розповідає про Рому, який у 13 років став символом революції 2014 року.

  • Подолати темряву”, Україна, 2022, Кінодопомога – світова прем’єра

Цей калейдоскоп оповідань показує українців, які мужньо захищають свою землю від російського вторгнення, показує, як мільйони людей борються за своє право на існування.

Docudays UA – провідний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини в Україні. У березні цього року через війну фестиваль Docudays не зміг відбутися, тому представляє чотири українські фільми свого конкурсного відбору на Sheffield DocFest:

  • Нескінченність за Флоріаном”, Україна, 2022, Олексій Радинський– прем’єра у Великій Британії

Захоплюючий портрет художника Флоріана Юр’єва, відомого архітектора, який стикається з однією з найбільших проблем у своїй історичній кар’єрі.

  • Між небом та горами”, Україна, 2022, Дмитро Грешко – міжнародна прем’єра

Інтимний портрет життя у віддаленому гірському селі, побачений очима чотирьох парамедиків під час пандемії COVID-19.

  • Плай”, Україна, 2021, Єва Джишиашвілі – прем’єра у Великій Британії

У споглядальному фільмі Єви Джишиашвілі детально розповідається про сільське життя пари, світ яких зазнав впливу конфліктів, але їхня стійкість залишається незмінною.

  • Привоз”, Україна, 2021, Єва Нейман – прем’єра у Великій Британії

Місце дії фільму – величезний ринок в Одесі, який виконує роль артерії у повсякденній діяльності міського життя.

“Мир і спокій” + “Терикони” + розширена дискусія

Після показу двох фільмів запланована дискусія в контексті поточної військової агресії Росії проти України та про те, як українські документалісти пережили та осмислили роки після Революції Гідності (Майдану):

  • Мир і спокій”, Україна, 2022, Мирослава Клочко

Playwright Andrii Bondarenko’s life – the peace and tranquility of his boyhood, bookended by historical traumas and conflict – is encapsulated in a film produced two weeks after the Russian invasion.

  • Терикони”, Україна, 2022, Тарас Томенко – прем’єра у Великій Британії

Потужний фільм Тараса Томенка досліджує фізичний, психологічний та емоційний вплив війни на дітей, а також стійкість, яка залишається незважаючи на це.

“Альтернативні реальності” демонструють інноваційні науково-документальні та імерсивні фільми в усіх формах разом із флагманською виставкою в Sheffield’s Site Gallery та іншими роботами по всьому місту. На виставці Україна представлена у таких роботах: 

  • Розсипне”, Нідерланди, 2019, Ніенке Уітенга і Ліза Віда – міжнародна прем’єра

Влітку 2014 року, коли війна точилася навколо спокійного сільського села Розсипне на сході України, літня Ніна намагається зберегти своє повсякденне життя.

  • Позатілесний досвід”, Україна, 2020, Photinus Studio – міжнародна прем’єра

Прагнучи зберегти зв’язок та мистецьку практику під час карантину, український художній колектив Photinus Studio створив перформативний простір для співпраці, де всі учасники стають одним тілом.

  • Війна TikTok”, Україна / Велика Британія, 2022, Various

Від переховування в бункерах до подорожей Європою як біженці, TikTok стає хронікиою та поясненням жахів війни в Україні.

До раніше анонсованих 35 проектів на флагманському форумі документального пітчингу Sheffield DocFest додано п’ять українських проектів:

 

Перехоплено    

Україна, Канада | Режисерка: Оксана Карпович | Продюсери: Джакомо Нуді, Росіо Барба Фуентес

 

Іван і Марта. За день до війни

Україна | Режисер: Сергій Буковський | Продюсерка: Оксана Іванюк

 

Милі пані (робоча назва)

Нідерланди, Україна| Режисерка: Марія Пономарьова | Продюсери: Роджер Крамер, Максим Наконечний, Анна Зобніна, Аліна Горлова

 

Замовкни! (Shut the Fuck Up!)

Україна, Франція | Режисерка: Таїсія Кутузова | Продюсери: Стефан Сьохан, Ольга Бесхмельниціна

 

У повіртрі   

Україна, Чехія | Режисерка: Оксана Сигарева | Продюсери: Оксана Сигарева, Наталія Погудіна, Карла Стоякова

Три команди проекту, відібрані за результатами відкритого конкурсу, презентуватимуть незавершені роботи в рамках індустрійної програми:

 

Експедиція 49

Україна, Франція, Польща | Режисерка: Аліса Коваленко | Продюсери: Стефан Сіохан, Валерій Калмиков, Томек Моравський

 

Уламки льоду

Україна | Режисерка: Марія Стоянова| Продюсери: Аліна Горлова, Максим Наконечний

 

Залізні метелики

Україна, Німеччина, Франція | Режисер: Роман Любий | Продюсери: Андрій Котляр, Володимир Тихий

Sheffield DocFest, який цьогоріч відбувається 29-й раз, є провідним фестивалем документального кіно у Великої Британії та одним із найвпливовіших ринків документальних проектів у світі. Кожного червня у місті Шеффілд фестиваль представляє широту документальної форми – кіно, телебачення, мистецтво.

Sheffield DocFest відбудеться 23-28 червня. Повна програма фестивалю буде оголошена 31 травня разом з відкриттям продажу квитків. 

Фествиальний абонемент за ціною від 168 фунтів стерлінгів надає доступ до повної фестивальної програми, виставок, доповідей, панелей, галузевих сесій та живих презентацій, мережевих заходів та вечірок.

Будьте предметом заздрості для шанувальникам документального кіно з усього світу та станьте DocLover цьогорічного фестивалю.

DocFest. Всього за 30 фунтів стерлінгів ви можете побачити найкраще з фестивалю за менші ціни.

Слідкуйте за Sheffield DocFest в соціальний мережах: Facebook / Twitter / Instagram: @sheffdocfest

Контакт для преси: Premier: [email protected]

Акредитація преси: Щоб подати заявку на офіційну акредитацію преси, заповніть форму ТУТ.  Деталі: https://sheffdocfest.com/view/press

Sheffield DocFest — провідний фестиваль документального кіно у Великій Британії та один із найвпливовіших ринків документальних проєктів у світі. Кожного червня у жвавому місті Шеффілд ми представляємо широту документальної форми – кіно, телебачення, мистецтво. Ми пропонуємо творцям і аудиторії місце для натхнення, дебатів, розвитку, навчання та викликів. Наша програма відображає наші основні цінності – творчість, емпатію, свободу, інклюзивність та інтернаціоналізм.

У 2021 році DocFest відбувся у гібридному форматі, в якому взяли участь понад 45 000 відвідувачів і 2056 делегатів з більш ніж 70 країн. 29-й DocFest відбуватиметься переважно офлайн за участі режисерів-документалістів, професіоналів та глядачів у Шеффілді з 23 по 28 червня 2022 року.

Docudays UA – головний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини в Україні. Він є членом міжнародної Мережі фестивалів про права людини. Відбувається щороку в Києві в останній тиждень березня. Після його завершення Docudays UA традиційно представляє найкращі фільми в регіонах України під час Мандрівного фестивалю. Покази та обговорення фільмів за участю експертів з прав людини відбуваються з жовтня по грудень. Протягом року Docudays UA популяризує оригінальні документальні фільми на docuspace.org. Він розвиває критичне мислення серед молоді через медіаосвітні клуби Docudays UA з прав людини. Він допомагає молодим українським документалістам створювати фільми через платформу DOCU/PRO. Щороку Docudays UA публікує каталог нових українських фільмів для їх міжнародного просування. docudays.ua/eng

Український інститут — державна установа Міністерства закордонних справ України. Його місія – посилити міжнародне представлення України засобами культурної дипломатії. Інститут сприяє міжнародним зв’язкам між людьми та установами та створює можливості для взаємодії та співпраці України зі світом. ui.org.ua/en 

Британська Рада є міжнародною організацією Великої Британії з питань культурних зв’язків та можливостей освіти. Ми вибудовуємо зв’язки, розуміння й довіру між людьми у Великій Британії та інших країнах через мистецтво і культуру, освіту і англійську мову. Минулого року ми охопили понад 67 мільйонів людей безпосередньо та 745 мільйонів людей загалом, зокрема онлайн, а також через трансляції та публікації. Засновані в 1934 році, ми є британською благодійною організацією, яка керується Королівською хартією, і громадським органом Великої Британії. Ми отримуємо 15-відсотковий грант основного фінансування від уряду Великої Британії. www.britishcouncil.org