Програма українського павільйону на 59-ій  Венеційській бієнале

Деколонізація мистецтва. За межами очевидного це міждисциплінарна програма українського павільйону на 59-ій міжнародній виставці сучасного мистецтва Венеційській бієнале Молоко мрій, що привертає митців, кураторів, публічних інтелектуалів, дослідників і широку аудиторію.

Програма зосереджена на деколоніальному погляді на Україну та Східну Європу як реакції на російську агресію, що триває в Україні, але також і на ширшому погляді на культурне життя світу за поточних змін геополітичного та культурного середовища. 

Цьогорічну програму українського павільйону було створено як екстрену відповідь ситуацію надзвичайного і безумовного насильства війни. Пропонується інклюзивна, чутлива, відкрита та проривна розмова щоб донести, як наш рух і бачення також вписані в конструкти, які можуть народжувати ієрархії та несправедливість. Під час створення програми ми заохочуємо усі павільйони-учасники бієнале пропонувати їхню оптику, формати, спікерів і наративи.

Нам важливо обговорити зі світовою спільнотою наступні теми:

  • Як можна говорити про мистецтво в часи, коли в Європі розгортається жорстока та немислима війна? 
  • Чи сприймаємо ми мистецтво, як частину проблеми та частину її вирішення? 
  • Як агресія змінює нашу оптику? 
  • Як слід діяти мистецьким спільнотам, щоб розкрити кореневі причини дій, що мають на меті геноцид, у виконанні честолюбної “суперсили” світу? і т.ін.

Вступна дискусія з представленням програми має назву Як війна Росії проти України змінила світ [мистецтва]. Вона відбудеться 22 квітня о 15:00.

Учасники: 

  • Борис Філоненко, співкуратор українського павільйону на 59-ій міжнародній виставці сучасного мистецтва – Венеційській бієнале, головний редактор Ist Publishing (Харків, Україна)
  • Алевтина Кахідзе, мисткиня. Митець на війні (Київ, Україна)
  • Сергій Плохій, історик, директор Українського дослідницького інституту при Гарвардському університеті (США)
  • Олеся Островська-Люта, генеральна директорка національного культурно-мистецького та музейного комплексу “Мистецький арсенал” (Київ, Україна)
  • Тетяна Філевська, креативна директорка Українського інституту (Київ, Україна)

Місце проведення: Teatro Piccolo Arsenale

SESTIERE CASTELLO

CAMPO DELLA TANA, 2169/F

30122 VENEZIA

Програма є невід’ємною складовою виставкового проєкту українського павільйону під керівництвом Комісарки Катерини Чуєвої, заступниці міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції, та кураторів Лізавети Герман, Марії Ланко, Бориса Філоненка. Проєкт проводитиметься у співпраці з Українським інститутом, а також з митцями та кураторами інших національних павільйонів. 

Усі події відбуватимуться на 59-й міжнародній виставці сучасного мистецтва (квітень-листопад 2022) на вихідних протягом 4-5 тижнів, по декілька подій на день. Проєкт буде спрямовано на широку аудиторію відвідувачів Бієнале мистецтва 2022, акредитованих професіоналів і представників ЗМІ.

Проводиться Венеційською бієнале. 


Партнери: 

  • Український павільйон
  • Український інститут
  • Міжнародний фонд “Відродження”