Український інститут оголошує переможців програми proMOTION 2021

Три стрічки отримають до   150 000 гривень на промоцію своїх проєктів за кордоном. 

Довгострокова програма підтримки міжнародної промоції українських фільмів «proMOTION», започаткована Українським інститутом у 2020 році, щоб підвищувати присутність українського кіно на міжнародному ринку.

Серед 18 заявників цього року конкурсна комісія у складі представниць напряму «Кіно» Українського інституту Ольги Бірзул та Наталії Мовшович та професіоналів українського кіносектору Іллі Гладштейна, Анастасії Сідельник та Юлії Сінькевич обрала такі проєкти:

  • «Крихка пам’ять»
    документальний повнометражний дебют

Режисер: Ігор Іванько
Продюсери: Олександра Братищенко, Петер Керекес, Ігорь Іванько, Марія Пономарьова
Продюсерська компанія: BurlakaFilms
Країни виробництва: Україна, Словаччина
Молодий кінооператор Ігор Іванько випадково знаходить пошкоджений фото-архів свого діда – відомого радянського та українського кінооператора Леоніда Бурлаки. Зрозумівши, що майже нічого не знає про свого діда, Ігор починає пошук всього, що він знає про Леоніда та його шлях. Ігор переосмислює вплив Радянської кіноіндустрії на його сім’ю та на країну в цілому, й наново віднаходить все, що поєднує його з дідом. Ігор має дізнатися ким був й про що мріяв його дід, допоки хвороба Альцгеймера не відбере у Леоніда можливість впізнавати онука.

  • «Як там Катя?»
    ігровий повнометражний дебют у жанрі психологічної драми

Режисерка: Крістіна Тинькевич
Продюсери: Ольга Матат, Влад Дудко
Продюсерська компанія: Evos Film
Країни виробництва: Україна
Психологічна драма, головною героїнею якої є лікарка швидкої допомоги Анна. Вона шукає справедливості у цьому недосконалому світі. Мета Анни – покарати винних в ДТП, жертвою якої стала її донька Катя. Героїня намагається перемогти систему, проте й сама не помічає, як стає її частиною.

  • «Спас»
    ігровий повнометражний дебют у жанрі психологічної драми

Режисер: Максим Наконечний
Продюсерки: Дар’я Бассель, Єлізавета Сміт
Продюсерська компанія: TABOR Production
Країни виробництва: Україна, Хорватія, Чехія, Швеція
За сюжетом, аеророзвідницю добровольчого батальйону із позивним “Метелик” обмінюють після двох місяців полону. Повернувшись додому, вона оклигує від отриманих травм, але дізнається, що вагітна від зґвалтування своїм наглядачем. Ця дитина видається приреченою на смерть із самого початку свого існування в першу чергу для самої Метелика, але чи вдасться їй врятувати себе й дитину, живучи у суспільстві, неспроможному приймати їх обох і яку ціну доведеться їй заплатити за цей рятунок?