Історії за павільйоном. Деколоніальність і бієнале. Третій модуль української публічної програми на 59-й міжнародній мистецькій виставці Венеційській бієнале

18–19 листопада Український інститут у співпраці з Українським павільйоном на 59-й Міжнародній мистецькій виставці La Biennale di Venezia організує серію заходів “Історії за павільйоном. Деколоніальність і бієнале”.

Це – фінальний із чотирьох модулів у межах публічної програми Українського павільйону, які проводить Український інститут. Захід курує Тетяна Філевська у співпраці з кураторами Українського павільйону Лізаветою Герман, Борисом Філоненком та Марією Ланько.

Останніми роками Венеціанська бієнале, як і інші великі художні виставки, переосмислює імперську спадщину Західної Європи. Питання деколонізації розглядалося на всіх останніх бієнале, але ці заяви були різними за темою, фокусом і формою. Як деколоніальність впливає на бієнале і як великі мистецькі форуми реагують на зміни у світовому порядку? Що робити з імперським минулим і яке майбутнє у глобальних мистецьких форумів?

Протягом двох днів конференції куратори, історики мистецтва, письменники та практики мистецтва зберуться у Венеції та онлайн, щоб обговорити, як деколоніальність формує бієнале та як найбільші світові мистецькі форуми реагують на нову ситуацію у світі з огляду на російське вторгнення, що триває в Україні, та його трагічні наслідки для культури.

Перша дискусія в межах цієї програми під назвою “Як війна Росії проти України змінила світ [мистецтва]” відбулася у квітні 2022 року. Продовженням розпочатої дискусії є осіння програма, яка складається з чотирьох модулів (чотири довгих вікенди). 

Попередні модулі програми: 

  • Як ми деколонізуємо мистецтво? (2–4 вересня)
  • Мистецтво як зброя і як мішень (8–9 жовтня)
  • “Загублені між тріщинами. Невідомі історії мистецтва” (28–29 жовтня)

Переглянути всі дискусії та лекції можна за посиланням.

Детальна програма четвертого модуля (центральноєвропейський час):

18 листопада

15:00-15:15 Вступне слово Тетяна Філевська

15:15-15:45 Лекція Анастасії Платонової “Присутність без павільйону. 127 років українського мистецтва на Венеціанській бієнале”, сесія запитань та відповідей

15:45-17:30 Дискусія “Деколоніальність і бієнале”. Нанне Бурман, Гедвіг Фієн, Анастасія Платонова, Йоанна Варша. Модерує Тетяна Філевська

19 листопада

15:00-15:15 Показ фільму Кхандакара Охіди, “Вимрійте свій музей”, 2022

15:15-15:45 Лекція Ганни Рудик. “Російський павільйон у Венеції. Гамбіт Ханенка”, сесія запитань та відповідей

15:45-17:30 Дискусія: Майбутнє павільйонів. Лінда Калюнді, Люція Гавулова, Лізавета Герман, Ганна Рудик. Модерує Тетяна Філевська

Учасники:

  • Ганна Рудик, кураторка та едукаторка Музею Ханенків (Україна)
  • Гедвіг Фієн, директорка-засновниця Manifesta, Європейської бієнале сучасного мистецтва (Нідерланди)
  • Лізавета Герман, кураторка та історикиня мистецтва, співзасновниця галереї The Naked Room, співкураторка Українського павільйону на 59-й Венеціанській бієнале (Україна)
  • Нанне Буурман, письменниця, кураторка, дослідниця та викладачка Kunsthochschule Kassel (Німеччина)
  • Луція Гавулова, дослідниця, публіцистка, кураторка, директорка Фонду – Центру сучасного мистецтва (Словаччина)
  • Анастасія Платонова культурознавиця, журналістка, редакторка, культурологиня (Україна) 
  • Йоанна Варша, едукаторка, програмна директорка CuratorLab Університету Констфак, співкураторка польського павільйону на 59-ій Венеційській бієнале 2022 року (Польща)
  • Лінда Кальюнді, професорка історії культури Естонської академії мистецтв, старша наукова співробітниця Талліннського університету (Естонія). Її участь відбувається за підтримки Естонського центру сучасного мистецтва та Міністерства культури Естонії
  • Тетяна Філевська, креативна директорка Українського інституту (Україна)

Локація: Teatro Piccolo Arsenale

CAMPO DELLA TANA, 2169/F

30122 ВЕНЕЦІЯ

Програма транслюватиметься онлайн на сторінках Українського інституту у Facebook та Youtube.

Якщо ви бажаєте відвідати захід у Венеції особисто або мати можливість поставити запитання онлайн, будь ласка, зареєструйтеся тут.

Довідкова інформація

Програма є невід’ємною частиною Українського павільйону, що відбувається під керівництвом Уповноваженої Катерини Чуєвої, заступниці Міністра культури та інформаційної політики України та курується креативною директоркою Українського інституту Тетяною Філевською та кураторами Українського павільйону Лізаветою Герман, Марією Ланько та Борисом Філоненком. Публічна програма реалізується в діалозі з командами інших національних павільйонів.

Під егідою Венеційської бієнале

Організатори:

  • Український павільйон
  • Український інститут

Партнери:

  • Міжнародний фонд “Відродження”
  • Платформа міждисциплінарної практики Open Plac
  • House of Europe