Що не так з мистецтвом «за мир»? Пам’ятка для українських артистів за кордоном

28 лютого Український інститут виступив із закликом призупинити будь-яку співпрацю з Росією.

Призупинення співпраці з Росією повинне тривати до повного виведення російських військ з України, в тому числі тимчасово окупованих частин Донецької та Луганської областей та Криму, і притягнення Росії до відповідальності за воєнні злочини проти українського народу. 4 квітня до заклику приєдналися Міністерство культури та інформаційної політики України та Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти.

Що це означає для українських артистів та мистецьких колективів? Разом із Українським інститутом Balletristic створив пам’ятку для артистів перформативного мистецтва, театру і танцю про те, як справді підтримати своєю творчістю Україну та попередити можливі репутаційні кризи.

Мене запрошують взяти участь у благодійному концерті / проєкті / гастролях «за мир». Чи варто мені погоджуватися?

Підтримуючи гасла «за мир», ви послаблюєте позицію України в її інформаційній боротьбі з Росією на локальному та міжнародному фронті.

Україна знаходиться в стадії війни з Росією. Ця війна сталася через відкритий напад Росії на Україну та довготривалу загарбницьку поведінку щодо наших територій. Через кримінальні дії російських політиків і військових гинуть десятки тисяч мирних українців та винищуються міста. Якщо завтра раптом настане мир, Україна залишається понівеченою, а зло безкарним, завжди готовим напасти знову. Раптовий мир не виправить світогляд загарбників, які століттями винищували українську націю. Тому Україна бореться не за мир, а за свою беззаперечну перемогу в цій війні.

Обирайте ті гасла, які відкрито висловлюють підтримку Україні та не допускають двозначних трактувань. Пояснюйте свою позицію організаторам подій та вимагайте заміни назв. 

Але якщо зупинити війну зараз, можна врятувати тисячі життів!

Фактично так. Але це також означає виправдати політичні та військові злочини Росії і дозволити їм повторитися в майбутньому ціною нових життів. Також не забуваємо, що на територію Росії зараз незаконно вивезено понад 700 тис. українців. І ми не можемо передбачити, що станеться з ними за умов негайного припинення війни.

Також, якщо Україна припинить захист, ми ризикуємо зникнути як нація тобто суверенна спільнота людей, яких об’єднує не лише територія та етнічне походження, а й мова, культура, духовні цінності, історична пам’ять, а також усвідомлення себе в них. Росія відкрито заявляє про своє неприйняття українців як нації, а вбивства, вчинені російською армією, вже визнають геноцидом на міжнародному рівні. Нагадаємо, що геноцид це форма масового насилля з метою знищити певну національну, етнічну, расову або релігійну групу людей. Примусове насадження своєї мови, викривлення історичних фактів, заборона та знищення культурного спадку також інструменти геноциду, які Росія вже не вперше застосовує проти українців.

У запропонованому проєкті братимуть участь колишні представники російської культури, які давно не живуть в Росії або / та відкрито висловилися проти війни. Чи доречно виходити на сцену разом із ними?

Ні, не доречно. У першу чергу, цим ви провокуєте зсув уваги на представників російської культури та посилюєте присутність Росії в інформаційному полі. Протягом багатьох років Росія була помітним гравцем на міжнародній культурно-мистецькій арені, і будь-яка присутність поруч наразі означає ризик опинитися в тіні її впізнаваності. У часи боротьби за власний незалежний голос наші гасла, цінності, надбання, імена, твори мають звучати відособлено та якомога чіткіше. 

 

По-друге, культура це система цінностей, сформованих всередині суспільства. Це індикатор і водночас інструмент встановлення норми: що прийнятно, а що неприйнятно для людей в тому чи іншому середовищі. То ж яким може бути мистецтво країни, культура якої базується на принципах загарбництва, насилля, брехні, знецінення людського життя?

Саме культура формує світогляд митця, митець продукує твори, які відображають культуру, а суспільство осмислює себе крізь ці твори, ніби дивлячись в дзеркало. Тому ми не можемо відокремити російську культуру від російських воєнних злочинів. З цих самих причин варто пильнувати, які номери заявлені в програмах концертів поряд із вашими. 


Зауважте, що навіть так званому опозиційному російському середовищу притаманний патерналізм, зверхнє ставлення до України та українців, формування суджень про людей та країну, до якої вони, по суті, не мають відношення. Це ще раз свідчить про те, що «опозиція» є носієм того ж самого російського культурного коду.

Але ж організатори обіцяють передати гроші Україні. А наша країна зараз так потребує допомоги!

По-перше, звертайте увагу, куди саме направляються кошти. Якщо це міжнародні фонди, простежте, хто є кінцевим бенефіціаром допомоги. Гроші мають жертвуватися на місії, присвячені саме підтримці України.

По-друге, не вся допомога вимірюється грошима тут і зараз. Не менш вагомим є репутаційний капітал, від якого напряму залежить наша конкурентна перевага на міжнародній культурній арені і майбутнє економічне благополуччя. 


Репутація це рівень довіри. Саме від нього залежить привабливість для партнерств, фінансування, співпраці і бажання бути причетним.

Що таке культурна дипломатія, чому вона так само важлива для перемоги як зброя та гуманітарна допомога і яке відношення до цього маю я?

Культурна дипломатія це вид публічної дипломатії та інструмент «м’якої сили», який можна визначити як обмін ідеями, інформацією, творами мистецтва та іншими компонентами культури між державами й народами з метою зміцнення взаєморозуміння. Метою культурної дипломатії є здійснення впливу на рівень і характер контактів із іншими країнами. Попри те, що культурній дипломатії часто не надається належного значення, вона може відігравати важливу роль у досягненні цілей зовнішньої політики держави та навіть у підтриманні національної безпеки.

Кожний український артист який бере участь у міжнародних проєктах та колабораціях стає агентом впливу у формуванні іміджу своєї країни, учасником процесу культурної дипломатії. Якщо ви толеруєте спільні з «хорошими росіянами» проєкти, це гуманізує образ агресора в очах іноземних аудиторій та знижує градус риторики щодо війни в Україні до «збройного конфлікту», розмиває колективну відповідальність російського суспільства. Тому на цьому етапі підтримати культурну дипломатію України можна виключно повним бойкотом російської культури та її представників. 

Я працюю в державному театрі / компанії. Чи варто мені узгоджувати мої персональні гастролі з керівництвом?

Так, обов’язково. Адже у всіх промо матеріалах гастролей ви будете зазначені як представник / -ця цього театру або компанії, а отже представник / -ця держави. Ваша персональна репрезентація має відповідати офіційній позиції  України.

Як державним театрам / компаніям вести комунікацію під час війни?

Утриматися від представлення, виконання та популяризації російської культури і мистецьких творів, поки триває війна проти України:     

 

  • Уникати російської мови в своїй публічній комунікації та репертуарі;
  • Бойкотувати події та проєкти, організовані російськими інституціями;
  • Скасувати співпрацю з російськими митцями;
  • Вилучити з репертуару твори російських авторів (драматургів, композиторів)

Відмовитися від фінансування, благодійних внесків і спонсорської підтримки з боку російських організацій та їхніх партнерів, які працюють в інших країнах.

Я не звик / -ла почуватися політиком / -инею. Як мені варто поводитися із закордонними колегами?

Будьте терплячими та не нехтуйте можливістю роз’яснити, за що саме бореться українській народ у війні з Росією. Це недоторканність своїх державних кордонів, право незалежно визначати свій політичний та економічний вектор розвитку, право на свою історичну спадщину, мову, релігію, культуру, науку, інформаційний простір. Українці борються за право бути українцями на своїй землі.

Зважайте, що це не родичі ваших колег знаходяться під обстрілами, що це не їхню націю намагаються проголосити «неіснуючою», що це не вони вимушені були тікати з країни з однією валізкою та починати життя з 0. Люди за кордоном можуть сприймати події відсторонено і не бути так само емпатичними як ваші співвітчизники. 


Також пам’ятайте, що багато європейських інституцій роками мали партнерські стосунки з Росією. Звісно, вони берегтимуть або виправдовуватимуть ці стосунки.

Якщо ви відчуваєте, що вас провокують на бурхливі емоції або навмисне ставлять під сумнів ваші твердження, змініть тактику. Замість того, аби пояснювати явища, з повагою ставте питання так, аби ваш оппонент сам спробував пояснити те, що відбувається в Україні і чому так сталося. Якщо не відчуваєте в собі сил для цього, припиніть комунікацію.

Я боюся зіпсувати стосунки з колегами і не хочу, аби мене вважали надто радикальним / -ою, емоційним / -ою, агресивним / - ою у своїй позиції.

Зверніть увагу на те, як аргументують свою думку ваші колеги та намагайтеся налаштуватися на їхню хвилю.

Вам кажуть, що у війні винне лише керівництво Росії та військові нагадайте, скільки років поспіль росіяни толерують своє керівництво та який відсоток населення підтримує війну, яка триває вже 8 років. Нагадайте про те, що російські військові вбивають не українських військових, а мирне населення. Що російські військові це переважно вчорашні прості росіяни, молодь із різних куточків країни, яка вже має в серці ненависть та здатна на жахливу жорстокість. Спитайте, як, на їхню думку, сталося, що Росія воює з цивільним населенням України?

Вам кажуть, що забороняти російську культуру нерозумно, адже саме Росія подарувала нам Чайковського та Достоєвського. Скажіть, що ви не проти російської культури, але проти того, які ідеї вона собою підтримує у нинішніх обставинах. Нагадайте, що російська культура як культура імперії, довгий час апропріювала культури пригнічених народів, ставилася до них зверхньо і почасти глузливо, протиставляла «високій» культурі своїх столиць. Нагадайте, що в сучасному світі такі погляди не є можливими, і культурна спадщина Росії потребує аналізу та перегляду сенсів. До того ж, презентувати її на сцені під час повномасштабної війни з Україною як з колишньою колонією це те саме, що підтримувати політичний вектор агресора.

Вам кажуть, що вимагати економічних санкцій від світових брендів це надто зухвало. Нагадайте, що саме завдяки санкціям в Росії стало неможливим виробляти нові танки.

Вам кажуть, що багато українців зараз звучать як радикальні націоналісти, а їхні заклики та вимоги негуманні. Нагадайте, що ми країна, яка не нападає, а в цей самий момент захищається від тотального фізичного знищення. Наші вимоги це не агресія, а самозахист без зброї. Нагадайте, що після того, що росіяни вчинили і продовжують чинити з мирним населенням України, серед якого зараз особисто наші близькі та кохані, в нас є повне право як мінімум ставитися з недовірою до кожного представника російської нації.

Вам кажуть, що багато з росіян також постраждали від путінського режиму. Ввічливо попросіть не порівнювати вбивства, катування, викрадення та вигнання українців із дискомфортом росіян від незапланованого переїзду за кордон або ймовірного політичного тиску.

Не вдавайтеся до суперечок і уникайте ризику опинитися в позиції того, хто виправдовується.

Закордонні журналісти хочуть взяти в мене коментарі / інтерв’ю. На що мені звертати увагу? Коли варто погодитися, а коли — відмовитися?

– не давати коментарі представникам російських ЗМІ

– перевіряти репутацію видання, з представником якого маєте спілкуватися

– за можливості завчасно уточнити тему й деталі сюжету або публікації, попередньо дізнатися питання для обговорення 

– вичитувати інтерв’ю перед публікацією

З яким репертуаром краще виступати за кордоном?

Зараз Росія відкрито заявляє, що української нації та української культури не існує. То ж головне завдання українських культурних діячів спростувати це твердження, представляючи на світовій арені українські твори і розповсюджуючи знання про українські таланти.

Якщо ви обираєте класичні твори, дослідіть їхнє походження та контекст, в якому вони набули популярності. Втримайтеся від виконання балету «Лебедине озеро» або «Спляча красуня», робіт з російською драматургією та сценічними адаптаціями Достоєвського і Толстого. Пам’ятайте, що народно-сценічні українські танці зазвичай не про українську ідентичність і фольклор, а про схвалений радянською партією формат існування української культури за часів винищення справжніх національних осередків і їхніх представників.

 

Якщо ви шукаєте українську музику музику для виступу або для вистави, можете скористатися ресурсом: 

https://ukrainianlive.org/ukrainian-scores

 

Якщо вас цікавить сучасна українська драматургія зверніть увагу ось на ці ресурси: 

https://ukrdramahub.blogspot.com/

https://ukrdramalib.com.ua/

Висновок

У практичній площині дотримання рекомендацій українськими митцями та інституціями має виражатися наступним чином: 

 

  • Утриматися від представлення, виконання та популяризації російської культури і мистецьких творів, поки триває війна проти України;      
  • Призупинити участь Росії в міжнародних культурних та академічних подіях;
  • Бойкотувати події та проєкти, організовані російськими інституціями;
  • Скасувати співпрацю з російськими митцями та науковцями;
  • Вилучити зі складу наглядових рад культурних та академічних інституцій представників, пов’язаних з російською державою та/або російським приватним капіталом;
  • Відмовитися від фінансування, благодійних внесків і спонсорської підтримки з боку російських організацій та їхніх партнерів, які працюють в інших країнах.