У Парижі відбудеться фестиваль Un week-end à l’Est, присвячений українській культурі 

З 23 по 28 листопада у французькій столиці відбудеться шостий фестивальUn week-end à l’Est”. Це один із найважливіших фестивалів у Європі, що популяризує культуру Східної Європи через призму міст. У 2022 році фестиваль сфокусований на культурі України, а саме міста Одеси.

Цим кроком організатори прагнуть підкреслити підтримку українському народові. Протягом 6 днів на 20-ти найпрестижніших майданчиках Парижа понад сотня учасників доведуть життєздатність української культури перед обличчям російської агресії. Патроном цьогорічного фестивалю став американський поет, що народився в Одесі, Ілля Камінський, а почесним гостем — поет Борис Херсонський.  

Україна – повна кольорів, повна сенсів та бажання ставити питання, які хвилюють. Імперії прагнуть притлумити ці сенси, але роль поета полягає у тому, щоб їх пробуджувати,” – зазначив Ілля Камінський.  

Програма фестивалю передбачає різноманітні заходи, що ознайомлять французів з українською культурою та інтелектуальною думкою, зокрема: 

  • концерт піаніста та президента фестивалю “Odessa Classics” Олексія Ботвінова у соборі Сен-Сюльпіс 
  • покази українських фільмів, серед яких “Довгі проводи” Кіри Муратової (1971), “Людина з кіноапаратом” Дзиги Вертова (1929), “Моя війна” Маші Кондакової (2021), “Памфір” Дмитра Сухолиткого-Собчука (2022) 
  • концерт солістів Одеського театру опери та балету з уривками українських опер у соборі Сен-Жермен-де-Пре 
  • зустрічі з українськими письменниками, твори яких були перекладені французькою. Так, Сергій Жадан представить свій “Інтернат”, Софія Андрухович – “Фелікс Австрія”, а Катерина Бабкіна, Ірена Карпа та Борис Херсонський – збірку “Ода до України”, у якій 14 авторів і авторок розповідають про своє сприйняття України 
  • дискусію “Казати правду” за участі філософів Тетяни Огаркової та Костянтина Сігова і модерування директорки радіостанції France Culture Сандрін Трейнер у Театрі де ля Віль 
  • концерт Молодіжного симфонічного оркестру Україні під диригуванням Оксани Линів у театрі Шатле 
  • дискусію “Відбудувати Україну” з архітектором Мартеном Дюплантьєром, президентом Architecture et maîtres d’ouvrage, асоціації, що присвячена архітектурній культурі 

Окрім цього, відбудуться інші дискусії з французькими експертами, що спеціалізуються на Україні, а також виставки фотографії та графічного мистецтва. 

З повною програмою можна ознайомитись на сайті фестивалю. Український інститут є партнером фестивалю.