Free the Children: у ПАР відбудеться концерт українських та південноафриканських музикантів

21 березня в Південно-Африканській Республіці відбудеться концерт Free the Children. Відомі південноафриканські виконавці, гурт The Soil та співак Ланга Мавусо, разом з українськими, серед яких учасник Нацвідбору до Євробачення 2024 гурт YAGODY, виступлять, щоб привернути увагу до понад 19 500 українських дітей, незаконно депортованих Росією.  

Концерт організований Українським інститутом у партнерстві з південноафриканським приватним неприбутковим фондом NIROX. 

Концерт Free the Children є частиною мистецько-громадянської колаборації, мета якої –налагодження звʼязків між українськими та південноафриканськими митцями та громадськими діячами. Серед учасників: гурт YAGODY, бандуристка Анастасія Войтюк, південноафриканський акапела гурт The Soil, Langa Mavuso, Tubatsi Moloi, AusTebza, Itai Hakim, Mpumi Mama Drum та Modise Sekgothe. 

Частина цієї колаборації – місячна арт-резиденція двох українських митців в Kromdraai Creativity Impact Hub. У резиденції взяла участь Анастасія Войтюк, бандуристка та співачка, а також Сергій Петлюк, медіахудожник. У рамках програми резиденції українські митці, зокрема, створюють унікальний музичний продукт разом із дітьми з місцевих громад, який має привернути увагу до всесвітнього руху за свободу дітей, #FreeTheChildren. 

Також з 16 по 23 березня в рамках кампанії Free the Children ПАР відвідує делегація українських експертів з прав дітей. Серед делегатів співзасновник фонду «Голоси дітей» Азад Сафаров та Ксенія Корнієнко, юристка з прав людини ГО «Регіональний центр прав людини». Вони з’ясовуватимуть, як ПАР може допомогти знайти викрадених українських дітей на території Росії, задіяти міжнародні механізми для їхнього повернення та притягнути до відповідальності злочинців, винних у викраденні. Делегація зустрінеться із південноафриканськими правозахисниками та юридичними експертами, зокрема з Центру прав людини при Преторійському університеті та Інституту справедливості та примирення.  

Подробиці: 

Концерт відбудеться 21-го березня, в скульптурному парку NIROX в місті Крюґерсдорп неподалік Йоганнесбурга.  

Згідно з офіційними джерелами українського уряду, 19 546 дітей було незаконно депортовано Росією. Це лише ті випадки, які вдалося задокументувати. Тільки 388 дітей вдалося повернути в Україну. Щоб отримати актуальні офіційні дані, відвідайте сайт.