Київ і Харків змагатимуться за Manifesta 14

9 жовтня адміністрації міст подали листи-наміри про готовність прийняти європейську бієнале сучасного мистецтва Manifesta у 2022 році
Перший крок до Manifesta зроблено. 9 жовтня за ініціативи Українського інституту Київська міська державна адміністрація та Харківська обласна державна адміністрація подали листи-наміри про готовність обох міст змагатися за шанс прийняти європейську бієнале сучасного мистецтва Manifesta у 2022 році.
Manifesta вважається одним з трьох найвпливовіших художніх фестивалів Європи, разом з Венеційською бієнале та documenta. Амбіція бієнале — налагодження мистецького діалогу між європейськими спільнотами, дослідження локальної культурної спадщини, розширення культурних кордонів сучасної Європи.

Manifesta відбувається раз на два роки, щоразу в іншому місті Європи. Основна виставка триває три місяці, проте їй передують три роки культурних активностей — зустрічей, дискусій, семінарів, резиденцій, дослідницьких програм тощо.
Цей відомий форум сучасного мистецтва зі штаб-квартирою в Амстердамі народився після завершення Холодної війни, відмовившись від традиційних локацій та відомих арт-центрів у пошуках молодого мистецтва і нових точок культурної топографії.

Інтерес Manifesta до України вперше виявився у 2010 році, коли робоча група розробляла кілька пропозицій щодо проведення бієнале, зокрема, в Донецьку або в Криму. Цьогоріч Український інститут поновив перемовини з керівництвом бієнале, взявши до уваги попередній досвід та сучасний контекст двох міст-кандидатів, у яких найбільше зацікавлена Manifesta.

У разі перемоги заявки від Києва або Харкова Manifesta стане однією з наймасштабніших подій у сфері сучасного мистецтва в Україні, що сприятиме розвитку культурної інфраструктури, налагодженню міжнародних культурних зв'язків, привабить тисячі іноземних туристів та наблизить Україну до світового культурного поля.

Новини про перебіг відбору публікуються на сайті та фейсбук-сторінці Українського інституту.