Лауреатом Мистецької премії ім. Казимира Малевича 2020 став Саша Курмаз
3 грудня 2020 року відбулася церемонія вручення Мистецької премії ім. Казимира Малевича 2020 у Національному художньому музеї України.Подія також транслювалася онлайн на YouTube-каналі Польського Інституту у Києві.

Лауреатом Мистецької премії ім. Казимира Малевича 2020 став Саша Курмаз, якого номінувала Школа Фотографії Віктора Марущенка (Київ, Україна).

Лауреат Премії ім. Казимира Малевича 2020 отримає:
  • Грошову винагороду в розмірі 3000 євро від Польського Інституту у Києві;
  • Тримісячну мистецьку резиденцію в Центрі сучасного мистецтва Замок Уяздовський у Варшаві (вересень-листопад 2021 року), яка стала можливою за підтримки Українського інституту та Інституту Адама Міцкевича.

Трьох фіналістів Премії та трьох представників інституцій-заявниць будe запрошено до участі в ознайомчому візиті до Польщі в 2021 році.

Спеціальну відзнаку від Kyiv-Mohyla Business School [kmbs] "За проривний концепт" отримав: Андрій Достлєв (дует із Лією Достлєвою), номінований резиденцією "Розширена історія Музичів" (село Музичі, Київська область, Україна). Зокрема він матиме можливість організувати власну виставку у приміщеннях Школи.

Фіналісти Премії Малевича 2020
Андрій Достлєв (дует із Лією Достлєвою)
номінований резиденцією "Розширена історія Музичів" (село Музичі, Київська область, Україна)
Художник, куратор і дослідник фотографії. Народився в 1984 році в місті Брянка, Україна; живе і працює в місті Познань, Польща. Працює з темами пам'яті, колективної травми, ідентичності та з можливостями фотографії як медіуму. Серед останніх виставок: "I still feel sorry when I throw away food – Grandma used to tell me stories about the Holodomor" в Університеті Віадріна (Франкфурт-на-Одері, Німеччина), "Fairy Castles of Donetsk" в галереї 20square7 (Берлін, Німеччина) та "Licking War Wounds" в галереї Centrala (Познань, Польща). Видав декілька фотокнижок з власними проєктами. В 2019 році отримав (разом з Лією Достлєвою) третій приз на Другій національній Бієнале молодого сучасного мистецтва. Запрошений дослідник інституту IWM (Відень, Австрія, 2019).
Саша Курмаз
номінований Школою Фотографії Віктора Марущенка
Народився 1986 року у Києві, де живе та працює. 2008 року закінчив факультет дизайну Української Національної академії мистецтва у Києві. Протягом останніх 10 років мав більше 10 персональних виставок в Україні, Німеччині та Польщі. Фіналіст Мистецької премії ім. Казимира Малевича (2010, 2018). Фіналіст Pinchuk Art Prize (2017, 2013). Переможець ARTE Creative Award. Дюссельдорф, Німеччина (2015).


Микола Рідний
номінований Галерею "Арсенал" у Білостоці
Народився 1985 року в Харкові, живе і працює в Києві. У 2008 закінчив Харківську державну академію дизайну і мистецтв. Рідний працює з різними медіа, але основними векторами його діяльності є інсталяції в публічному просторі та експериментальні фільми. Його роботи присвячені, як соціально-політичним проблемам сучасності, так і питанням історичної пам'яті. Його робота "Втрачений багаж" (2019) була включена в постійну експозицію музею-меморіалу Голокосту IX Форт. Робота була створена для 12-ї бієнале в Каунасі, участь митця у якій підтримав Український інститут. Інші роботи художника знаходяться в публічних колекціях в Мюнхені, Варшаві та Будапешті.
Мистецька премія імені Казимира Малевича – це одна з найпрестижніших мистецьких відзнак в Україні. Вона була заснована у 2008 році з ініціативи Єжи Онуха, директора Польського Інституту у Києві, та Войцеха Круковського, директора Центру Сучасного Мистецтва Замок Уяздовський, з нагоди 130-річчя від дня народження Казимира Малевича. Премія – це свідчення пам'яті та визнання художника польського походження, що народився у Києві.

Нагорода вручається раз на два роки митцям та мисткиням, що працюють із візуальним мистецтвом у широкому сенсі цього визначення (включно з перформансом) віком до 40 років, народженим в Україні, незалежно від актуального місця проживання. Премія вручається за внесок у розвиток сучасного мистецтва. У 2018 році до організації Премії приєдналися Український інститут та Інститут Адама Міцкевича.

Лауреатами Премії вже стали: Алевтина Кахідзе (2008), Стас Волязловський (2010), Жанна Кадирова (2012), Лада Наконечна (2014), Микита Кадан (2016) та Іван Світличний (2018).