Мистецька премія імені Казимира Малевича 2020
Організатори Премії ім.Казимира Малевича запрошують інституції номінувати українських митців
Мистецька премія імені Казимира Малевича – це одна з найпрестижніших мистецьких відзнак в Україні. Вона була заснована у 2008 році з ініціативи Єжи Онуха, директора Польського Інституту у Києві, та Войцеха Круковського, директора Центру Сучасного Мистецтва Замок Уяздовський, з нагоди 130-річчя від дня народження Казимира Малевича. Премія – це свідчення пам'яті та визнання художника польського походження, що народився у Києві.

Нагорода вручається раз на два роки митцям та мисткиням, що працюють із візуальним мистецтвом у широкому сенсі цього визначення (включно з перформансом) віком до 40 років, народженим в Україні, незалежно від актуального місця проживання. Премія вручається за внесок у розвиток сучасного мистецтва. У 2018 році до організації Премії приєдналися Український інститут та Інститут Адама Міцкевича.

Лауреатами Премії вже стали: Алевтина Кахідзе (2008), Стас Волязловський (2010), Жанна Кадирова (2012), Лада Наконечна (2014), Микита Кадан (2016) та Іван Світличний (2018).

Висунути кандидатів на отримання нагороди (одна особа від організації) можуть українські та закордонні культурні інституції, наукові центри, творчі об'єднання, галереї та музеї. Прийом заявок триватиме до 8 листопада 2020 року.

З-поміж надісланих заявок журі обере 3-х фіналістів, чиї прізвища оголосять на сторінках 20 листопада 2020 року. Нагородження лауреата відбудеться на урочистій церемонії 3 грудня 2020 року в Національному художньому музеї України у Києві.

Лауреат Премії ім. Казимира Малевича 2020 отримає:

  • Грошову винагороду в розмірі 3000 євро від Польського Інституту у Києві;
  • Тримісячну мистецьку резиденцію в Центрі сучасного мистецтва Замок Уяздовський у Варшаві (вересень-листопад 2021 року), яка стала можливою за підтримки Українського інституту та Інституту Адама Міцкевича.

Трьох фіналістів Премії та трьох представників інституцій-заявниць будe запрошено до участі в ознайомчому візиті до Польщі в 2021 році. Додатково один з фіналістів отримає відзнаку Києво-Могилянської бізнес-школи [kmbs], зокрема можливість реалізації виставки у приміщеннях Школи.