На фестивалі польського кіно KINOTEKA у Лондоні показали українські кінопроєкти

У Лондоні в межах фестивалю польського кіно Кінотека 10 березня відбувся показ документального фільму «Звідки куди», створеного в копродукції Польщею, Францією та Україною. Партнером показу виступив Український інститут.  

photo by Piotr Grawende

Дебютна стрічка Мачека Хамели розповідає про те, як режисер евакуював українців в перші дні повномасштабного вторгнення у 2022 році. У фільмі зібрані історії звичайних людей, які вони розповідали Мачеку в його автівці, мандруючи тисячами кілометрами подалі від бойових дій.  

Світова прем’єра фільму відбулась на Каннському кінофестивалі, а згодом стрічка увійшла до короткого списку кінопремії «Оскар» у категорії «Повнометражний документальний фільм». 

Також цього дня пройшов показ короткометражного проєкту Murals Артема Іваненко, спільного виробництва України та Польщі. В ньому використано найсучасніше 3D-сканування, щоб глядач на власні очі побачив руйнування внаслідок військових дій в Україні. Мистецький проєкт присвячений фотографіям картин Бенксі, залишеним на руїнах будинків, шкіл та інфраструктури. 

Фестиваль польського кіно KINOTEKA, організований Польським інститутом культури та за підтримки Польського інституту кіномистецтва, проходить з 6 по 28 березня 2024 року.