В індустрійній секції Единбурзького міжнародного кінофестивалю 2022 будуть представлені чотири українські проєкти

Оголошено перелік проєктів-учасників українського шоукейсу в межах програми Works in Progress Единбурзького міжнародного кінофестивалю (Ukrainian showcase @ Edinburgh IFF Work in Progress).

19 серпня в межах Единбурзького міжнародного кінофестивалю 2022 відбудеться презентація EIFF Works in Progress (EWiP). На ній міжнародні сейлз-агенти, дистриб’ютори, продюсери та програмні координатори фестивалів завчасно ознайомляться з майбутніми повнометражними ігровими та неігровими фільмами на фінальних стадіях виробництва. 

Представники Единбурзького кінофестивалю на підставі преселекції, проведеної Українським інститутом у партнерстві з кінокомпанією «Артхаус Трафік» обрали чотири проєкти для участі в українському шоукейсі в межах EIFF Works in Progress:

  • «Редакція» (ігровий, режисер Роман Бондарчук, продюсерки Дар’я Бассель та Дар‘я Аверченко («Південь Фільм»). За сюжетом молодий науковець Юра стає свідком підпалу лісу. Він приносить фото підпалювачів у редакцію місцевої газети. За збігом обставин Юра лишається працювати у виданні і вплутується в химерний світ постправди. Фільм створюється двома українськими компаніями: «Мун Мен» та «Південь Фільм».
  • «Ля Палісіада» (ігровий, режисер Філіп Сотниченко, продюсери Валерія Сочивець, Олександр Чубко, Галина Криворчук). Стрічка розповідає про розслідування вбивства міліціонера, яке відбувається у 1996 році, за 5 місяців до скасування смертної кари.
  • «Переміщені» (документальний, режисерка Ольга Журба, продюсерка Дар’я Бассель). Картина, робота над якою розпочалася невдовзі після повномасштабного російського вторгнення, документує кризу українських біженців.
  • «Експедиція 49» (документальний, режисерка Аліса Коваленко, продюсери Стефан Сіохан, Валерій Калмиков, Томаш Моравський, Катажина Кучинська). Фільм розповідає про п’ятьох бунтівних підлітків із прифронтового донбаського містечка, які вирушають в унікальну терапевтичну експедицію в Гімалаї.

Команди цих проєктів візьмуть участь у презентації проєктів, які перебувають на стадії (пост)виробництва, у межах EIFF Works in Progress: до події долучаться провідні експерти у сфері кіно та дистрибʼюції. Учасникам покриють витрати на подорож та акредитацію для двох представників команди на Единбурзькому міжнародному кінофестивалі.

Презентація українських кінопроєктів відбудеться за підтримки Британської Ради та Українського інституту в межах Сезону культури Велика Британія/Україна. Партнер проєкту — кінокомпанія «Артхаус Трафік».