“Пароль: Паляниця”: як відбулися покази українських фільмів у Великій Британії

З 23 по 28 червня Docudays UA спільно з Британською радою та Українським інститутом презентували на кінофестивалі Sheffield DocFest програму «Пароль: паляниця».

З 23 по 28 червня Docudays UA спільно з Британською радою та Українським інститутом презентували на кінофестивалі Sheffield DocFest програму «Пароль: паляниця». 

Це 6 сучасних українських документальних фільмів у кінопрограмі, 8 кінопроєктів на стадії виробництва та/або поствиробництва в індустрійній секції «Шеффілду», дискусія «Що потрібно знати, коли йдеться про Україну?», а також компонент із програми DOCU/СИНТЕЗ у виставці «Альтернативні реальності».

Розповідаємо більше про те, як пройшли українські заходи на британському кінофестивалі. 

Аудиторія побачила 4 фільми з національного конкурсу Docudays UA-2022: «Плай» режисерки Єви Джішіашвілі, «Між небом та горами» режисера Дмитра Грешка, «Привоз» режисерки Єви Нейман та «Нескінченність за Флоріаном» режисера Олексія Радинського. А також стрічку, яка мала стати фільмом-відкриттям 19 Docudays UA — «Терикони» режисера Тараса Томенка — та короткий метр Андрія Бондаренка та Миро Клочка «Мир та спокій», знятий протягом перших двох тижнів повномасштабної війни проти України.   

«Ми вже не вперше організовуємо покази українських фільмів за кордоном, — ділиться враженнями Роман Бондарчук, артдиректор Docudays UA, член журі конкурсу дебютних фільмів на Sheffield DocFest. — Однак саме у Шеффілді наша присутність була особливо масовою та помітною. Приємно, що ми, українці, почули багато щирих слів підтримки та солідарності, практичних порад та пропозицій допомоги кінематографіст(к)ам у їхній щоденній роботі в Україні та просуванні фільмів за кордоном.

Зі слів директорки фестивалю Sheffield DocFest, Клер Стюарт, цю програму важливо було підготувати як для того, щоб досвід українців/-ок став ближчим аудиторії їхнього фестивалю, так і затим, аби Україна не зникала зі шпальт новин. Щоб обговорення життя і трагічних подій в нашій країні провадилося не тільки серед урядів, але й поміж інституціями, спільнотами та громадянами. Кожен може зробити внесок у перемогу України на своєму рівні, формуючи громадську думку, поширюючи правду»

Крім того, у межах програми Sheffield DocFest Official Selection, на фестивалі відбулися покази інших українських стрічок: «Крихка памʼять» Ігоря Іванька, «Назовні» режисерки Ольги Журби, «День українського добровольця» режисера Володимира Тихого та «Долаючи темряву» кінооб’єднання «Кінодопомога».

Українська стрічка Володимира Тихого «День українського добровольця» отримала «Спеціальну відзнаку» від фестивального журі в основному конкурсі фестивалю. Саме показом цього фільму стартував «Сезон культури Велика Британія/Україна», організований Британською Радою та Українським Інститутом, частиною якого є програма «Пароль: паляниця». 

«Для Британської Ради та Українського інституту було важливо представити Україну на Sheffield DocFest великою делегацією та повноцінною програмою з проукраїнською оптикою. Сьогодні нам важливо показувати усе, що відбувається під час цієї жахливої війни, не тільки через призму новин, але й через кінематограф як один із ключових творчих секторів в Україні. Зараз як ніколи важливо, щоб нові стрічки, що показують сучасну українську культуру, були проглянуті та доступні для міжнародної аудиторії», — підсумували Скотт Макдональд, виконавчий директор Британської ради та Володимир Шейко, генеральний директор Українського інституту.

Також ми розповідали у Шеффілді про зв’язок найпрогресивніших наукових ідей ХХ сторіччя з сучасним українським кібернетичним мистецтвом. У межах програми DOCU/СИНТЕЗ, що склала частину виставки «Альтернативні реальності», ми представили роботу «Позатілесний досвід» групи молодих українських медіахудожників/-ниць Photinus Studio, а також науково-популярний фільм «Полонити завданням небувалим» (1982, реж. Лев Удовенко) кіностудії «Київнаукфільм».

Кураторка програми DOCU/СИНТЕЗ Олександра Набієва розповідає:

«Ми інтегрували компонент DOCU/СИНТЕЗУ в головну виставку «Альтернативних реальностей». Це програма Sheffield DocFest, яка розширює межі традиційної документалістики за допомогою нових медіа. Утім справжні альтернативні реальності розгортаються для нас усіх зовсім не у візіонерських світах галерейного простору. Саме тому колаборація з Шеффілдським фестивалем cтала важливим проявом солідарності та діалогом мовою сучасного мистецтва»

У межах виставки були представлені також низові матеріали свідоцтв і повсякденного досвіду війни українських користувачів/-ок соціальних мереж. 

Програмна директорка Docudays UA Вікторія Лещенко резюмує:

«Гадаю, наша участь на Sheffield DocFest принесе багато позитивних результатів для наших колег — українських кінематографістів/-ок. З-поміж іншого, для української делегації «Шеффілд» став унікальним досвідом ще й тому, що дозволив нам усім, нарешті, поспілкуватися наживо. Така взаємодія — одна з найцінніших речей, що тут відбувалися. Сподіваюся, ми й надалі знаходитимемо простір для спілкування і зростання нашої кіноспільноти».  

Детальніше про досвід та результати участі українських кінопроєктів в індустрійних секціях Sheffield DocFest читайте у наступних новинах. 

Усі події програми відбувалися в межах «Сезону культури Велика Британія/Україна»організованого Британською Радою та Українським інститутом