На  Единбурзькому міжнародному кінофестивалі презентували українські фільми

Глядачі Единбурзького міжнародного кінофестивалю подивилися три українські стрічки. В межах індустрійної секції професійній спільноті було представлено проєкти ще чотирьох майбутніх картин.

20 серпня завершився Единбурзький міжнародний кінофестиваль (EIFF). У межах  Сезону культури Велика Британія/Україна на фестивалі були представлені українські роботи. Проєкт відбувся за підтримки Британської Ради та Українського інституту. Партнер — кінокомпанія «Артхаус Трафік».

Глядачі фестивалю побачили драму «Відблиск» Валентина Васяновича, документальну стрічку Володимира Тихого «День українського добровольця» та картину «Цензорка» спільного виробництва України, Словаччини та Чехії.

«Британський глядач мало знайомий з українським кінопродуктом, а британська кіноіндустрія — доволі закрита система. Тому індустрійні презентації та покази українських стрічок у програмі одного з найвідоміших кінофестивалів Великобританії мають дійсно велике значення у контексті поширення знання про Україну через мистецтво. Нас приємно вразило, що незважаючи на помірно заповнені зали, всі глядачі лишалися на обговорення та цікавились тим, що відбувається зараз в Україні та як виглядає процес кіновиробництва під час війни», — сказала Наталія Мовшович, керівниця напряму «Кіно» Українського інституту.

Також у межах індустрійної секції EIFF Works in Progress відбувся український шоукейс. На ньому міжнародні сейлз-агенти, дистриб’ютори, продюсери та програмні координатори фестивалів завчасно ознайомилися з чотирма майбутніми українськими повнометражними фільмами на фінальних стадіях виробництва. Проєкти фільмів були відібрані представниками Единбурзького кінофестивалю на підставі преселекції, проведеної Українським інститутом у партнерстві з кінокомпанією «Артхаус Трафік».

  • «Редакція» (ігровий, режисер Роман Бондарчук, продюсерка Дар’я Бассель). За сюжетом молодий науковець Юра стає свідком підпалу лісу. Він приносить фото підпалювачів у редакцію місцевої газети. За збігом обставин Юра лишається працювати у виданні і вплутується в химерний світ постправди.
  • «Ля Палісіада» (ігровий, режисер Філіп Сотниченко, продюсери Валерія Сочивець, Олександр Чубко, Галина Криворчук). Стрічка розповідає про розслідування вбивства міліціонера, яке відбувається у 1996 році, за 5 місяців до скасування смертної кари.
  • «Переміщені» (документальний, режисерка Ольга Журба, продюсерка Дар’я Бассель). Картина, робота над якою розпочалася невдовзі після повномасштабного російського вторгнення, документує кризу українських біженців.
  • «Експедиція 49» (документальний, режисерка Аліса Коваленко, продюсери Стефан Сіохан, Валерій Калмиков, Томаш Моравський, Катажина Кучинська). Фільм розповідає про п’ятьох бунтівних підлітків із прифронтового донбаського містечка, які вирушають в унікальну терапевтичну експедицію в Гімалаї.

«Фестиваль в Единбурзі одна з найстаріших кіноподій в світі, а Британській ринок один з найбільших. Я певен, що участь в індустрійній секції EIFF Works in Progress сприятиме співпраці наших кінематографій, і, як мінімум, в найближчий час більше українських фільмів з’являтимуться на ринку Британії, а в перспективі ми матимемо фільми створені у коопродукції між Україною та Великою Британією», — зазначив Ілля Дядик, програмний директор кінокомпанії «Артхаус Трафік».

Сезон культури Велика Британія/Україна, в межах якого відбулися покази українських фільмів і презентація українських кінопроєктів на EIFF Works In Progress — це проєкт, який надає українським митцям можливості бути почутими у світі. Він зосереджується на змінених потребах і пріоритетах українського культурного сектору. Мета Сезону — посилити культурні взаємини і надати можливості налагодження зв’язків і співпраці між митцями обох країн. Початкова тема Сезону «Сценарії майбутнього» була переосмислена після повномасштабного вторгнення Росії в Україну й розвинулася в ширшу програму подій наживо у Великій Британії та глобальний онлайн-доступ до всієї програми. Програма мистецьких резиденцій, дискусій, відкритих форумів, кіно, музики, літератури, перформативних і візуальних мистецтв триватиме до березня 2023 року.