Зустрічайте переможців українського кінофестивалю у Польщі

29 жовтня завершився єдиний у Польщі повномасштабний фестиваль українського кіно та культури «UKRAINA! Festiwal Filmowy». Український інститут третій рік поспіль став повноцінним партнером заходу задля поширення знання про сучасну Україну та українців. 

Цьогоріч фестиваль вдруге провів конкурс короткометражних фільмів. Деякі стрічки можна переглянути з 1 по 14 листопада на платформі vod.warszawa.pl (на території Польщі).

Конкурс короткометражних фільмів став чудовою можливістю представити молодих незалежних кінематографістів, пов’язаних із польським та українським кіно. До конкурсу за результатами відбору програмного відділу фестивалю увійшли 24 фільми. Загальний призовий фонд конкурсної програми становив 6000 польських злотих.

Лауреатами нагороди глядацьких симпатій стали стрічки «Моя Озерна» Каріни Бендковської та «Будинок «Слово» Тараса Томенка. Ці фільми визнано найкращим документальним та найкращим художнім фільмом відповідно.

Зустрічайте переможців українського кінофестивалю у Польщі
Кадр з фільму «Моя Озерна»

Професійне журі у складі Еви Коханської, Оксани Черкашиної та Артура Заборського присудило головний приз стрічці «Homo Deus» Юлі Дегліної «за вміння говорити мовою фільму, співпереживання та зворушливий образ молодого покоління». Друге місце посів фільм «Поламані» Соломії Томащук та Валерія Гриценка «за пронизливий образ людей, які страждають від травми, та тонкі портрети героїв, які застрягли між світом війни та повсякденністю». На третьому місці — стрічка «Фаза» Миколи Засєєва «за роботу з неповнолітніми акторами, уважність, тонке представлення світу з дитячої перспективи та захоплюючу візуальну сторону фільму». Серед переможців також творці стрічки «Ще одна ніч» Дарини Сніжко «за майстерну драматургію в документальному фільмі, чутливість, особистий погляд і сміливість творити мистецтво перед обличчям загрози».

Громадське журі у складі Юстини Чаберської, Марлени Охоньської, Лукаша Скорко та Міхала Мельника нагородило «Марію» Владлена Одуденка «за жорстоко чесний підхід до універсальної теми насильства над жінками, зіткнувшись з місцевим контекстом української релігійності, а також вміле використання естетики жахів». Фільм «Рішення» Катажини Сікорської був нагороджений «за розгляд надзвичайно складної та делікатної теми сурогатного материнства в контексті польсько-українських відносин, за естетичні та технічні цінності та високий рівень акторської майстерності».

Спеціальну відзнаку Об’єднання українців у Польщі отримав фільм «Вільна людина. Проща» Сергія Дмитренка. Ведучи нас життєвим шляхом Валерія Маркуса, фільм зачіпає найважливіші для українського суспільства теми: реалії війни, складність повернення до цивільного життя, силу духу, мовні питання та важливість рідної культури для національної ідентичності. 

Загалом на фестивалі показали 54 українські та копродукційні кінострічки, зокрема призерів та учасників конкурсних програм таких фестивалів як «Берлінале», «Санденс», Каннський, Венеційський та Локарно: «Будинок зі скалок», реж. Сімон Леренг Вільмонт; «Відблиск», реж. Валентин Васянович; «Бачення метелика», реж. Максим Наконечний; «Клондайк» реж. Марина Горбач; «Памфір», реж. Дмитро Сухолиткий-Собчук; «Терикони», реж. Тарас Томенко; «Цензорка», реж. Петер Керекес; «Як там Катя?», реж. Христина Тинькевич. 

Покази українських фільмів та публічні обговорення з творчими командами було організовано програмною командою фестивалю у співпраці з Українським інститутом.