Український інститут та ООН Жінки в Україні вп’яте вручать премію Women in Arts. The Resistance

6 березня Український інститут та ООН Жінки в Україні вп’яте назвуть імена лауреаток премії Women in Arts. The Resistance. Премія відзначає здобутки жінок у сфері культури і мистецтва та їх внесок у наближення перемоги, а також вшановує пам’ять мисткинь, які загинули внаслідок російської агресії.

Ювілейна церемонія нагородження Women in Arts. The Resistance відбудеться під гаслом «Допоки не скінчиться буря». З початком повномасштабної війни в Україні, після річної перерви, премія набула нового сенсу, що відображається у присвоєній у 2023 році приставці до назви «The Resistance». Вона символізує опір та стійкість — те, що об’єднало не лише українських мисткинь, але й весь український народ.  

Номінантками  у семи категоріях стали:

●  Жінки в візуальному мистецтві:
Катерина Бучацька, Катерина Алійник, Леся Хоменко

●  Жінки в музиці:
Марія Яремак, Джамала, Христина Далецька

●  Жінки в театрі:
Оксана Дмітрієва, Інна Фалькова, Юлія Заулична

●  Жінки в кіно:
Аліса Коваленко, Марина Врода, Марина Майковська

●  Жінки в літературі:
Ярина Чорногуз, Любов Якимчук, Ія Ківа, Олена Герасим’юк, Олеся Яремчук.

●  Жінки в культурному менеджменті:
Ольга Гончар, Ольга Балашова, Олександра Коваль

●  Жінки в культурній журналістиці, критиці та дослідженнях:
Катерина Яковленко, Ксенія Білаш, Дарка Гірна 

Також під час церемонії відбудеться нагородження особливою відзнакою (Special mention). Це окрема премія, запроваджена у 2021 році для відзначення досягнень жінок, які не є професійними мисткинями, але своєю діяльністю роблять важливий внесок в українську культуру. 

Лауреаток премії Women In Arts визначають профільні експерти та експертки. Головними вимогами до кандидаток є професійні досягнення, репутація, інноваційність та національне чи міжнародне визнання. Оцінювання здійснює експертна рада та журі, до складу яких входять фахівці у сфері культури та мистецтва, представники державного сектору і незалежних інституцій. З повним списком експертної ради та журі можна ознайомитись за посиланням.

З 2023 року оновилися критерії відбору лауреатів — організатори додали до переліку внесок у перемогу, що враховує діяльність у військовій, волонтерській, культурній чи будь-якій іншій сфері, яка безпосередньо наближає перемогу України. 

Women in Arts — це незалежна премія, яку у 2019 році заснували Український інститут та ООН Жінки в Україні в рамках руху солідарності за гендерну рівність HeForShe. Мета премії — привертати увагу до досягнень жінок-мисткинь та популяризувати українську культуру в країні та світі.

Український інститут – державна інституція у сфері управління Міністерства закордонних справ України. Місія Українського інституту – зміцнення міжнародної і внутрішньої суб’єктності України засобами культурної дипломатії. Ми налагоджуємо міжнародні культурні зв’язки між людьми та інституціями і створюємо можливості для взаємодії українців зі світом.

ООН Жінки – це структура Організації Об’єднаних Націй, яка зосереджує свої зусилля на досягненні гендерної рівності та розширенні прав і можливостей жінок.

HeForShe — це глобальний рух солідарності в підтримку ґендерної рівності, заснований ООН Жінки, в якому чоловіки та хлопчики стають головними агентами змін. З моменту запуску 2014 року, до кампанії приєдналися глави держав, провідні вчені, керівники глобальних корпорацій, спортсмени, митці та лідери думок, що поділяють філософію гендерної рівності. В Україні рух започаткували в 2018 році. Підтримка руху HeForShe в Україні надається Урядом Швеції.