У Лондоні завершився Сезон культури Велика Британія/Україна, який об’єднав понад 1000 митців та дієвців культури з обох країн

Сезон, що мав відбутися до початку війни в Україні  на честь 30-річчя встановлення дипломатичних відносин, став головним виявом потужної солідарності та довготривалого партнерства Великої Британії та України.

Організований спільно Британською Радою та Українським інститутом (Київ). Повномасштабне російське вторгнення в Україну, змусило організаторів заново переосмислити наповнення теми Сезону – «Сценарії майбутнього».

Сезон культури Велика Британія/Україна – поєднав офлайн та онлайн 1000 митців і дієвців культури, які змогли продемонструвати талант і креативність під час подій. Події відбувалися у 20 містах Великої Британії слугували як платформи для мистецького вираження, а онлайн програми створювали зв’язки між організаціями. Загалом під час Сезону було реалізовано 36 проєкти. 

Володимир Шейко, генеральний директор Українського інституту, зазначив:

«Головною метою Сезону культури Велика Британія/Україна було посилення мистецького та культурного обміну між Великою Британією та Україною. Міцні та стійкі партнерські стосунки, які утворилися під час Сезону, не лише призвели до нових мистецьких проектів, але й згенерували ідеї та плани щодо майбутньої творчої співпраці. Ми пишаємось бути свідками партнерства та проектів Сезону, оскільки вони продовжують існувати далі та процвітати навіть після закриття».

Серед хайлайтів широкої мультидисциплінарної програми були: мультимедійна опера «Чорнобильдорф», яка відкривала Фестиваль сучасної музики в Гаддерсфілді; аудіовізуальні покази на міжнародному фестивалі Greenwich+Docklands Discover Ukraine: Bits Destroyed, що продемонстрували картини монументальних мозаїк, частина з яких була зруйнована російськими військами; українські фільми та анімація на кінофестивалях у Белфасті, Брайтоні, Лідсі, Брістолі та Корнуоллі; фестиваль української культури Bouquet Kyiv Stage у Оксфорді. Сезон привернув надзвичайну увагу медіа: охоплення склало понад 100 мільйонів та понад 630 згадок у медіа Великої Британії та Україні.

Наприкінці Сезону Британська Рада та Український інститут співпрацювали з Міською Радою Ліверпуля на ЄвроФестивалі, що передував Євробаченню 2023. На фестивалі було представлено 24 культурні проекти, 19 з них – колаборації між українськими та британськими митцями.

Клер де Брекелер, регіональна директорка мистецьких програм Британської Ради:

«В умовах повномасштабного російського вторгнення Сезон культури Велика Британія/Україна під назвою “Сценарії майбутнього” набув нових глибоких значень. Художники та організації, працюючи під ракетними обстрілами та вимушено переселені, продемонстрували неперевершену самовідданість і креативність. Сезон культури, незважаючи на безпрецедентні умови, відзначив наші спільні цінності та нагадав нам, що мистецтво процвітає навіть у темряві. Це підкреслює нагальну потребу в безперервній міжнародній співпраці та партнерстві».

Останній проєкт Сезону “Ukraine-Scotland Arts Residencies” – пілотна резиденція для фахівців українського мистецтва, розроблена Британською Радою в Шотландії, Creative Scotland та Українським Інститутом. 

Подія закриття Сезону, організована 1 червня Міністерством закордонних справ і справ Співдружності націй та розвитку Великої Британії в Лондоні, дає можливість почути більше від українських дієвців культури про їхню роботу та важливість підтримки творчого самовираження під час війни. Подія відзначила їхній внесок у Сезон і міцну дружбу між Україною та Великою Британією. Серед спікерів подію відвідали: Чарлі Вокер, директор Глобальної мережі Британської Ради; Володимир Шейко, генеральний директор Українського інституту; Вадим Пристайко, Посол України у Великій Британії; Дама Мелінда Сіммонс, Надзвичайна і Повноважна пані Посол Великої Британії в Україні (онлайн); Еміне Джапарова, перша заступниця міністра закордонних справ України (онлайн); Олеся Островська-Люта, директорка Національного культурно-мистецького комплексу «Мистецький арсенал».

Про Британську Раду 

Британська Рада є міжнародною організацією Великої Британії з культурних зв’язків і освітніх можливостей. Ми підтримуємо мир і процвітання, будуючи зв’язки, розуміння та довіру між людьми у Великої Британії та інших країнах. Ми створюємо величезний досвід Великої Британії в мистецтві та культурі, освіті та викладанні англійської мови. Ми працюємо з людьми у понад 200 країнах і територіях, і присутні у більш ніж 100 країнах. У 2021-2022 роках ми охопили 650 мільйонів людей.

Про Український Інститут 

Український Інститут – державна установа культурної дипломатії. Інститут належить до сфери управління Міністерства закордонних справ України. Діяльність Інституту спрямована на зміцнення міжнародної суб’єктності України засобами культурної дипломатії; налагодження міжнародних культурних зв’язків між людьми та інституціями, та створює можливості для взаємодії та співпраці України зі світом.