Україна увійшла у 20 найвпливовіших країн світу за рейтингом «м’якої сили»

За минулий рік Україна додала найбільшe балів серед усіх країн світового рейтингу м’якої сили  «Global Soft Power Index», посівши 37 місце зі 121. Це міжнародне дослідження сприйняття національних брендів, яке проводить Brand Finance, охоплює 100 тисяч респондентів.  

Для порівняння, у 2021 році Україна займала 61 позицію. Український інститут втретє виступає партнером «Global Soft Power Index» в Україні.

Індекс показує здатність впливати на інших за допомогою привабливості та переконання, а не примусу та сили. Серед досліджуваних показників зокрема впливовість, впізнаваність та репутація країн. Завдяки успішному застосуванню дипломатичних інструментів Україна увійшла до 20 найвпливовіших країн світу. Минулого року Україна посідала 45 місце у рейтингу впливовості. За показником впізнаваності Україна піднялася з 47 на 14 місце. Репутація України продемонструвала помірне покращення, зріст показника стримують респонденти з Азії, які вважають, що репутація України дещо знизилась.

Результати обговорили 2 березня у Лондоні на Global Soft Power Summit 2023, який цього року був сфокусований на Україні. Спікерами зокрема стали колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, Перша леді України Олена Зеленська та креативна директорка Українського інституту Тетяна Філевська.

«Україна більше не terra incognita. Підтвердженням цього є результати України в Global Soft Power Index 2023. Протягом останнього року Україна доклала великих зусиль, щоб розповісти свою історію, створити свій наратив та здобути підтримку. Усі ці зусилля, докладені усіма від Президента до активістів, принесли свої плоди», — говорить Дмитро Кулеба, Міністр закордонних справ України    

Під час саміту відбувся воркшоп Українського інституту та Британської Ради про партнерства у сфері культури між Україною та Великою Британією, адже культура також є складовою м’якої сили країни. Зокрема говорили про Сезон культури Велика Британія/Україна та Євробачення. 

«Культурна дипломатія – це невід‘ємна частина м‘якої сили. Цього року Україна здивувала світ своєю сміливістю, силою, спроможністю до спротиву. Результати індексу свідчать, що світ відкрив для себе різні аспекти України, а наш голос набирає все більшої ваги», — коментує креативна директорка Українського інституту Тетяна Філевська.  

Цікаво прослідкувати, як Україні вдалося досягти таких результатів. Відповідно до регіональних показників, найбільше зростання позитивного сприйняття м’якої сили України зафіксовано в Європі, у Близькому Сході та Північній Африці, Північній Америці та Океанії. Ці регіони надали Україні найбільше військової техніки та гуманітарної допомоги. Найвищі оцінки Україні дали переважно країни, які мають спільні історичні чи культурні зв’язки з Україною: Польща, Литва, Естонія та Латвія.

Також помітною є підтримка Грузії та Азербайджану, що здебільшого зумовлена травматичним досвідом цих країн у військових конфліктах, йдеться у звіті Brand Finance. Країни Південної Азії, Латинської Америки та Субсахарська Африка досить негативно оцінюють м’яку силу України. У регіонах Близького Сходу та Азії сприйняття м’якої сили Росії продовжує зростати у порівнянні до м’якої сили України.

Загальний індекс м’якої сили базується також на таких показниках як: бізнес і торгівля, медіа і комунікації, культура та спадщина, освіта і наука, люди і цінності, міжнародні відносини та урядування. Читайте більше