У лютому—березні 2022 року у Вікіпедії вдруге проходив «Місяць культурної дипломатії України». Він був спрямований на створення і покращення статей про Україну та українську культуру якомога більшою кількістю мов.

«Місяць культурної дипломатії України» — ініціатива, присвячена відомим українським митцям кіно, музики, літератури, архітектури, дизайну, які зробили вагомий внесок у світову культуру. Її спільно організували ГО «Вікімедіа Україна», Український Інститут та Міністерство закордонних справ України.

За місяць проведення кампанії до неї долучилися 253 учасники та учасниці. 29 з них взяли участь у марафоні вдруге, 224 цього року долучилися вперше. 

«Я лише хотіла проявити солідарність із хоробрими українськими громадянами, які борються за свою свободу, хоча знаю, що наша робота у Вікіпедії безсила допомогти… тирани, однак, завжди боялися пера» — зазначила учасниця з Японії Sae Kitamura (користувачка さえぼー)

Всього вони написали 3813 нових статей та покращили 262 наявних у 60 різних мовних розділах Вікіпедії. Це у п’ять разів більше, ніж минулого року. Зокрема, під час конкурсу були створені статті про Павла Тичину арабською мовою, про Анну Ярославну фінською, картину «Місячна ніч на Дніпрі» китайською, танець «Гопак» перською, про Український авангард німецькою та повість «Тіні забутих предків» французькою. 

«Я завжди захоплювався Україною і навіть раніше писав кілька статей про Україну для Вікіпедії своєю мовою. Через усю жорстокість війни, що триває в Україні, я дізнався більше про цю чудову націю, яка надихає мене колись її відвідати. Щоб підготуватися до майбутнього візиту, я намагаюся дізнатись про неї більше через переклад різних статей про Україну у Вікіпедії, це мені справді допомагає. Сподіваюся, колись я відвідаю Україну і зроблю безліч фотографій для Вікісховища» — розповів учасник конкурсу, користувач з Таїланду Chainwit.

Також з’явилися статті унікальними мовами у малих мовних розділах Вікіпедії. Стаття про Україну зʼявилася мовою науатль, про Київ — мовою ташельхіт, Агатангела Кримського — центральною бікольською мовою, про Тараса Шевченка — тагальською мовою, а про Юрія Винничука — башкирською.

Про свою мотивацію участі у кампанії розповіла учасниця з Ізраїлю, користувачка Tanzun: «Я вирішила взяти участь у конкурсі і тим самим виявити свою солідарність і підтримку Україні. Крім цього, тематика конкурсу відповідає моїм інтересам та захопленням. Я не християнка і не католичка, я єврейка. У мене є свої ціннісні критерії і вони, на щастя, далекі від меркантильних стандартів. Я всією душею виступаю проти  знищення людей, пам’яток культури та релігійних святинь на територіях будь-яких країн. Я вважаю, що у тих, хто своїми руками чи зброєю знищують святині (наприклад, як православні російської армії знищили православну церкву у В’язівці) та інші об’єкти культурного значення, немає майбутнього».

Дякуємо усім, хто у такі важкі часи для України, долучився до висвітлення української історії та культури різними мовами у Вікіпедії!

Найактивніші учасники та учасниці «Місяця культурної дипломатії України» уже скоро отримають сертифікати про участь та призи від організаторів.