Есе учасників письменницької резиденції Ukraine Lab

Після того, як повномасштабне вторгнення Росії поставило під загрозу глобальну систему безпеки, світ почав переосмислювати цінність українських знань і досвіду.

Нагальність вчитися в України стало екзистенційною потребою для решти світу. Письменницька резиденція Ukraine Lab надала таку можливість шістьом письменникам-початківцям з України та Великої Британії.

Протягом шести тижнів у липні та серпні 2022 року Катя Яковленко та Джонні Тернбулл, Софія Челяк та Кріс Міхалович, Олена Козар та Фібі Пейдж працювали в міжкультурних парах над своїми творчими документальними творами. Представляємо результати їхньої роботи. 

Фокус: довкілля

  • Катерина Яковленко у «Чорному, білому та безбарвному» розповідає історію спустошеного війною промислового регіону на сході країни через елементи, які його сформували: вугілля, сіль і газ. 

Англійською у The Ecologist

Українською у Українська правда

  • Джонатан Торнбулл у матеріалі «Київські хащі» мандрує дикими та дивними зеленими насадженнями столиці України, які сповнені політичного потенціалу. 

Англійською у The Ecologist

Українською у Українська правда

Фокус: війна 

  • Описуючи перші дні повномасштабного вторгнення, Софія Челяк у своїй роботі «Лотерея по-українськи» демонструє тих дивовижних українців, які відмовляються від рольової моделі жертви та протистоять ворогові з почуттям гумору та цілеспрямованістю.

Англійською у MIR Online 

Українською у Тиждень

  • Зворушливий есей Кріса Міхаловича «Украдений Луганськ» нагадує нам, що загарбницька війна Росії почалася не 24 лютого 2022 року, а триває вже вісім років.

Англійською у MIR Online

Українською у Тиждень 

Фокус: дезінформація

  • В есеї Олени Козар «Звідки ти знаєш?» події розгортаються у підземному паркінгу, коли надходять тривожні повідомлення під час битви за Київ — це гострі роздуми про перевантаження інформацією.

Англійською у openDemocracy

Українською у Espreso

  • Розкриваючи, як маніпулюють нашою увагою та емоціями, робота Фібі Пейдж «По який бік?» закликає західну аудиторію розпізнати українські голоси серед шуму російської пропаганди.

Англійською у openDemocracy

Українською у Espreso

Ми вдячні відданій команді спікерів за участь в освітній частині резиденції Ukraine Lab: Олесі Хромейчук (війна), Тамарі Гундоровій (довкілля), Пітеру Померанцеву (дезінформація), Джулії Белл (креативний нонфікшн), Девіду Севілл (емпатія), Ірині Шуваловій (про Україну з-за її меж), Хобір Вайзман-Голдштейн (психодинамічна майстерня).

Проект створений Українським Інститутом Лондона у партнерстві з Українським ПЕН та Українським Інститутом у рамках UK/UA Season of Culture, що фінансується Британською Радою. Куратором Ukraine Lab є Саша Довжик. Потужну візуальну інтерпретацію створив Мстислав Чернов, а двомовні переклади – Ніна Мюррей.

Онлайн-презентація Ukraine Lab відбудеться 9 листопада у партнерстві з Британською бібліотекою.